Je bezpečné piť kávu počas dojčenia?

Je bezpečné piť kávu
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-02-26 00:01:10 |

Áno , ak ste milovníčkou kávy, v období dojčenia si ju nemusíte úplne odriekať. Stačí, ak to nebudete pri vyčerpaní preháňať a nalievať sa ňou od rána do večera.

Hoci kofeín, ktorý prijímate, sa dostáva aj do materského mlieka, bábätko pri dojčení nijako výrazne neovplyvní. Výskumy ukazujú, že v materskom mlieku je ho po skonzumovaní menej jedno percento. Koľko šálok kávy je teda v poriadku? Určite si môžete dať dve alebo tri. Ak sa obávate, že by to mohlo správanie bábätka predsa len ovplyvniť a bude mať problémy so spánkom, odpustite si kávu pred večerným dojčením.

Môžete si dovoliť do 300 mg kávy denne

Podľa Americkej akadémie pediatrov je dokonca bezpečné množstvo aj päť šálok nie veľmi silnej kávy denne. Väčšina odborníkov sa však zhoduje , že denný príjem kofeínu by mala dojčiaca žena obmedziť na množstvo do 300 mg denne . Zodpovedá to dvom klasickým alebo trom slabším kávam. Myslite na to, že kofeín neobsahuje iba káva, ale aj čaj či energetické nápoje. Starostlivo si preto všímajte koľko kofeínu ktorý nápoj obsahuje.

Množstvo kofeínu môžete znížiť aj tak, že namiesto klasickej kávy presedláte na espresso, latte či aspoň jednu klasickú kávu denne nahradíte kapučínom.

Ak je bábo nervózne, kávu na čas vysaďte

Je veľmi pravdepodobné , že na drobčekovi sa pitie kávy či iných kofeínových nápojov nijako neprejaví. Ak však máte pocit, že dieťatko je po vypití materského mlieka až príliš energické alebo nervózne, skúste experiment. Pre kávové „závisláčky“ sa síce bude javiť ako veľmi náročný, no určite sa to dá vydržať. Na jeden týždeň úplne vysaďte kávu a uvidíte, či sa v správaní bábätka prejavia nejaké zmeny. Po týždni si kávu doprajte opäť a všímajte si, či je bábätko viac podráždené alebo nie. Ak sa to potvrdí, máte odpoveď a je iba na vás, či dokážete príjem kávy minimalizovať alebo ju úplne vylúčiť. Omnoho pravdepodobnejšie však je, že podráždenosť dieťatka vyplýva z každodenných zmien a prirodzeného aklimatizovania sa. Takže šálku kávy si bez obáv môžete dopriať. 


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia