Preeklampsia je nebezpečná, všímajte si príznaky

Preeklampsia je nebezpečná, všímajte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-04 13:30:00 |

Zvýšený krvný tlak, opuchy, bielkoviny v moči či bolesti hlavy. Aj takto sa prejavuje preeklampsia, ktorá postihuje asi 5 % žien v druhej polovici tehotenstva.

Preeklampsia je vážnou zdravotnou komplikáciou a objavuje sa najčastejšie po 37. týždni tehotenstva, no môže sa vyvinúť kedykoľvek v druhej polovici gravidity, dokonca aj pri pôrode alebo  po ňom, zvyčajne v prvých 48 hodinách. Okrem zvýšeného krvného tlaku, ktorý je hlavným príznakom, sa môže prejaviť aj pretrvávajúcimi bolesťami hlavy či zmenami videnia. Ďalšími príznakmi sú bielkoviny v moči, ako aj abnormality na pečeni a obličkách.

Preeklampsia môže postupovať pomaly alebo rýchlo od miernych príznakov až po vážne, život ohrozujúce komplikácie, pokiaľ nie je diagnostikovaná a liečená. K takýmto situáciám by však u tehuliek pravidelne navštevujúcich gynekológa prísť nemalo, lebo lekár počas každej návštevy meria tehotnej žene tlak a kontroluje vzorku moču na prítomnosť bielkovín. 

Preeklampsia je nebezpečná pre mamu aj bábätko

Preeklampsia spôsobuje sťahovanie ciev, čoho výsledkom je vysoký krvný tlak a znížený krvný obeh, čo  negatívne vplýva na pečeň, obličky aj mozog. Tým, že maternica je menej prekrvená, znamená problémy aj pre bábätko, ktoré môže mať príliš málo plodovej vody, prestať sa vyvíjať alebo sa môže odlúčiť placenta od stien maternice ešte pred pôrodom. Príznaky preeklampsie obvykle zmiznú skoro po pôrode. Napriek tomu výsledky štúdií  nie sú pre ženy trpiace počas tehotenstva preeklampsiou až také optimistické. Na rozdiel od tehuliek, ktoré sa s touto komplikáciou nestretli,  im totiž v budúcnosti hrozí vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov, vrátane vysokého krvného tlaku, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhania.

Ak má preeklampsia ťažký priebeh a nepomáha naordinovaná liečba, lekári sa môžu rozhodnúť pre predčasné ukončenie tehotenstva. V niektorých prípadoch tým zachránia život ženy aj dieťaťa. V ťažkých prípadoch, pri poškodení mozgu, môže vzniknúť eklamptický záchvat prejavujúci sa kŕčmi až bezvedomím. Môžu mu predchádzať také príznaky ako nepoľavujúca bolesť hlavy, zmeny videnia – rozmazané videnie, škvrny či svetloplachosť, zmätenosť, nutkanie na vracanie alebo  intenzívna bolesť v hornej časti brucha. Niekedy sa však záchvaty vyskytujú bez varovania. U niektorých žien sa pridruží aj hemolýza, teda rozpad červených krviniek, znížený počet krvných doštičiek a zvýšené hodnoty pečeňových testov. Vtedy hovoríme o HELLP syndróme, ktorý sa prejavuje nutkaním na vracanie, vracaním a bolesťami brucha. Častejšie ním trpia viacrodičky.

Preeklampsie môže prísť náhle, preto je dobré poznať príznaky

Lekára čo najskôr kontaktujte:

  • ak si všimnete opuchy na tvári, okolo očí, viac než mierne opuchy rúk, nôh či členkov, spôsobuje ich zadržiavanie vody v tele (opuchy však nemusia mať všetky ženy s preeklampsiou a naopak, mierne opuchy a priberanie na váhe sú aj súčasťou bežného nekomplikovaného tehotenstva)
  • ak máte výrazné a pretrvávajúce bolesti hlavy
  • ak máte zmenené videnie - dvojité videnie, rozmazané videnie, vidíte škvrny alebo blikajúce svetlo, ste zrazu citlivá na svetlo alebo dočasne stratíte tlak
  • ak cítite intenzívnu bolesť alebo zvláštny pocit v hornej časti brucha
  • ak vám je nevoľno, nutká vás na vracanie alebo vraciate

 

Príznaky sa môžu líšiť od ženy k žene a preeklampsia sa môže vyvinúť bez zjavných príznakov, najmä v skorých štádiách. Okrem toho, niektoré príznaky, ako sú opuchy a priberanie na váhe, môžu vyzerať ako  ťažkosti spojené s normálnym tehotenstvom .  Bez pravidelných   gynekologických prehliadok by ste mohli túto veľmi vážnu komplikáciu zanedbať. Aj toto je jeden z dôvodov, pre ktorý sú návštevy gynekológa pred pôrodom veľmi dôležité.

Liečba

Obvykle lekár nariadi pokoj na lôžku a diétu bez obmedzenia solí.  Liečba tabletkami sa sústreďuje na zníženie vysokého krvného tlaku a prevenciu kŕčov.

Existuje účinná prevencia?

Doteraz neexistuje jasné vysvetlenie, prečo sa u niektorých žien preeklampsia vyvinie a u iných nie. Okrem úpravy stravy a pravidelných gynekologických prehliadok v tehotenstve toho v rámci prevencie veľa neurobíte. Úlohu môže hrať genetika, výživa, niektoré základné ochorenie  alebo to, ako imunitný systém ženy reaguje na tehotenstvo či ďalšie faktory. Vyššie riziko hrozí ženám s vysokým tlakom už pred otehotnením, s poruchami zrážania krvi, cukrovkou, ochorením obličiek či niektorými autoimunitnými ochoreniami. K rizikovým faktorom patrí tiež nadváha a vek pod 20 alebo nad 40 rokov. Vznik preeklampsie môže ovplyvniť aj to, či vaša matka, sestra, babka alebo napríklad teta s touto tehotenskou komplikáciou tiež bojovali alebo nie.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia