Ako na bolesť bruška z prejedenia?

Ako na bolesť bruška
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-02-27 00:30:00 |

Bolesti brucha vedia deti riadne potrápiť. Či už je to z prejedenia, diétnej chyby alebo to súvisí s virózou.

Deti si niekedy neuvedomia, že do žalúdka toho dávajú viac ako obvykle. Papkajú, papkajú, slané chute prekladajú sladkými, zapijú malinovkou a zrazu bum, bolesť bruška je na svete. Ak to skončí iba pocitom ťažoby v okolí žalúdka, to je ešte ten jednoduchší prípad. Stačí zobrať uboleného nešťastníka trochu von na prechádzku po čerstvom vzduchu a dať mu po dúškoch popíjať bublinkovú minerálku. Môžete skúsiť využiť aj silu tepla a priložiť na bruško termofor, ktorý má uvoľňujúce účinky. V každom prípade nasaďte ratolesti niekoľkodňovú diétu s odľahčenou stravou.

Hnačka

Veľa sladkostí v podobe čokolád, koláčikov a iných dobrôt, ale aj priveľa iných ťažších pokrmov  spôsobí v tráviacom systéme miernu katastrofu. Enzýmy v tenkom čreve nestíhajú, na jedlo sa naviaže voda a hnačka je na svete. Ako na ňu?

V prvom rade treba skončiť so sladkosťami a ďalšími jedlami a pekne-krásne presedlať na iné potraviny. Vhodné sú sucháre, banány, horká čokoláda, uvarená ryža či acidofilné jogurty. Pri hnačke nezabúdajte na dostatok tekutín v podobe čajov (ideálny je slabý čierny) a neperlivých minerálok. Vhodné je dať dieťaťu aj probiotikum a živočíšne uhlie.

Zápcha

Hodovanie môže skončiť aj nepríjemnou zápchou. Pohyby čriev sa spomalia a stolica je veľmi tuhá.

V tomto prípade stavte na zeleninu a ovocie, no banány radšej ratolesti neponúkajte. Ideálne sú napríklad jabĺčka aj so šupkou, čučoriedky, hrušková šťava či sušené slivky. Veľmi účinným pomocníkom je kyslá kapusta alebo šťava z nej. Na zápchu zaberá aj pohyb a dostatok tekutín.

Pálenie záhy

Ak má vaša ratolesť pocit na zvracanie, určite ho páli záha, pri ktorej sa kyseliny vracajú zo žalúdka do pažeráka.

Pri záhe nie je dobré vodorovne ležať, ale hornú časť tela mať vyvýšenú. Ideálny je voľný odev bez stiahnutého bruška. Ponúknite dieťaťu čaj z fenikla, ďumbiera, anízu či paliny. Ak sa mu uľahčí, treba začať s jedením pozvoľna, ideálne sú jemné vývary, ktoré žalúdok nedráždia.

Nafukovanie

Pri pocite nevoľnosti a plného brucha môže mať vaše dieťa problémy s plynatosťou. Niekedy sa prejavuje aj kŕčmi. Plyn sa do čriev dostáva vďaka hltavému jedeniu alebo vďaka kvaseniu stravy. 

V tomto prípade je výborným pomocníkom pohyb, ale aj jemná masáž brucha či kúpeľ v teplej vode. Zabrať by mali tiež probiotiká a používanie živočíšneho uhlia alebo môžete dieťaťu ponúknuť lieky absorbujúce plyny. Niekomu zaberá čerstvá mrkvová šťava. Z byliniek pomáha rasca, mäta pieporná, zázvor, fenikel aj aníz vo forme čaju.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia