Zakázané potraviny v tehotenstve

Zakázané potraviny
Zakázané potraviny
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-26 09:45:40 |

Všetko, čo počas tehotenstva zjete, sa cez pupočnú šnúru dostane aj k vášmu bábätku. Navyše, v tomto období máte prirodzene oslabenú imunitu. Preto pozor na stravu.

Surové mäso a vajíčka

Odpustite si produkty zo surového alebo nedopečeného mäsa, ako sú sushi, steak, tatársky biftek. Môže sa v nich nachádzať baktéria listérie, ktorá je pre tehotné ženy veľmi nebezpečná. Jej príznaky sú podobné ako pri chrípke. V prvých týždňoch tehotenstva môže dôjsť k potratu, vo vyššom štádiu  k predčasnému pôrodu. Stali sa už aj prípady, že nakazená žena porodila mŕtvy plod.

Ak budete konzumovať surové vajcia a výrobky, ktoré ich obsahujú (majonéza, zmrzlina), hrozí vám salmonelóza. Pri tejto chorobe telo stráca veľa tekutín a dehydratuje sa. Toto ochorenie nenapadá bábätko v brušku priamo. Ohrozené môže byť v prípade veľmi ťažkého priebehu choroby u tehotnej mamičky. Môže dôjsť k potratu alebo odumretiu plodu.

 

Mäkké syry, plesňové syry a bryndza

Ak chcete, aby sa dieťatko vo vašom brušku dobre vyvíjalo, vyhnite sa konzumácii výrobkov z nepasterizovaného mlieka, ako sú niektoré druhy syrov alebo bryndza. Vaša imunita je počas tehotenstva prirodzene oslabená.

Syry, ktoré sa počas výroby očkujú plesňami, môžu poškodiť ešte nevyvinutý imunitný systém nenarodeného bábätka. Vylúčte načas zo stravy dobroty ako feta, camembert, niva či encián.

 

Umelé sladidlá

Na sladenie použite radšej cukor ako umelé sladidlá, ale tiež s mierou. Radšej si doprajte džús s obsahom cukru ako light malinovku, do ktorej sú pridávané umelé sladidlá.

 

Čierny čaj a káva

Ich pitie v tehotenstve nie je vhodné, lebo zhoršuje vstrebávanie železa do organizmu. V tehotenstve sú nároky na železo oveľa väčšie, pretože ho mamičke vo väčšej miere spotrebúva bábätko. Kávu nemusíte vylúčiť úplne, vypiť sa ale odporúča maximálne 200 g denne.

 

Alkohol

V prvom trimestri sa ho vzdajte úplne, vo vyšších štádiách tehotenstva vám neuškodí pohárik kvalitného vínka alebo trocha čierneho piva. Určite sa však vyhnite tvrdému alkoholu. Je dokázané, že vyšší príjem alkoholu zvyšuje riziko potratu, vrodených vývojových chýb u dieťaťa a zastavenie rastu bábätka.

 

Chemicky upravované a konzervované potraviny

Radšej konzumujte čerstvé tepelne upravené mäso, ako z konzervy. Ak máte možnosť výberu, zvoľte domáci kompót pred priemyselne vyrobeným.


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia