Poslíčkovia vám hlásia blížiaci sa pôrod

Poslíčkovia
Poslíčkovia
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 12:00:54 |

Poslíčkovia sú cvičné sťahy maternice na konci tehotenstva. Je to akýsi tréning maternice pred ozajstným pôrodom. Ako spoznáte, že je čas vybrať sa do pôrodnice?

Príprava maternice na deň „D“

Lekári poslíčkov nazývajú Braxton-Hicksove kontrakcie. Objavia sa dva až tri týždne pred plánovaným termínom pôrodu. Počas tehotenstva ste boli zvyknutá na občasné slabé kontrakcie (tvrdnutie bruška), ktoré ešte nemali pravidelný charakter. Poslíčkovia sú už pravidelnejší a môžu vás aj mierne bolieť. Prekvapia vás kedykoľvek počas dňa.

Trvajú len pár minút a ich intenzita sa nezvyšuje.  Pomáha, keď sa poprechádzate alebo nejakým spôsobom uvoľníte. Osprchujte si bruško teplou vodou. Sťahy aj bolesti by mali ustúpiť a odoznieť.

Niektoré z vás poslíčkov vôbec nemusia zažiť a v termíne nabehnete na ostré pôrodné bolesti.

 

Kedy už ide o pôrodné kontrakcie

Ozajstné kontrakcie sa nedajú zameniť s poslíčkami. Určite spoznáte, že už ide o pôrod, nie o falošné sťahy. Opakujú sa v intervaloch, najskôr každú polhodinu, potom každých 20 minút, až sú čoraz pravidelnejšie. Sprevádzajú ich silné bolesti v podbrušku, podobné ako počas menštruácie, ktoré vystreľujú až do krížov. Intenzita bolesti sa zvyšuje.

U každej ženy sú bolesti individuálne a každá má iný prah bolesti. Niektorá z vás prvé kontrakcie nemusí ani cítiť alebo len mierne a bolestivé začínajú byť až v kratších intervaloch. Môže sa stať, že bolesti budú vystreľovať prevažne do krížov a bruško vás bude pobolievať len veľmi mierne.

Nemusíte utekať do pôrodnice hneď, ako ucítite prvé kontrakcie. Ak ste prvorodička, prvá doba pôrodná môže trvať aj 10 – 12 hodín. Je oveľa príjemnejšie tento čas stráviť doma. Ak máte kontrakcie každých 5 minút, je čas vybrať sa do pôrodnice.

 


 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia