Kúpa zvieratka: Čo všetko treba zvážiť?

Kúpa zvieratka: Čo všetko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-20 11:30:02 |

Skôr, než sa rozhodnete pre kúpu zvieratka do domácnosti s deťmi, mali by ste si urobiť vlastný prieskum. Inak môžete svoj nápad rýchlo oľutovať.

Najčastejšou chybou rodičov je to, že zvieratko kúpia a donesú domov na základe impulzu, náhlej emócie alebo naliehania zo strany dieťaťa. Neurobte aj vy túto miliónkrát opakovanú chybu. Pred tým, než sa napevno rozhodnete, urobte zopár krokov:

Prečítajte si základné informácie o povahe, správaní, návykoch a potrebách zvieratiek, ktoré zvažujete kúpiť.

Porozprávajte sa o svojom zámere s veterinárom.

Porozprávajte sa so susedmi a s kamarátmi o ich skúsenostiach s chovaním zvieracieho spoločníka.

Overte si zdroj, odkiaľ sa chystáte zvieratko kúpiť – niekedy sú súkromné chovné stanice alebo útulky lepšie než predajne zvierat.


Prečítajte si: Keď miláčik zomrie


Aký život zvieratko u vás čaká?

Nezabudnite, že väčšina zvieratiek „na doma“ sa dožíva viac ako 5 rokov – to je dosť dlhé obdobie. Premyslite si a vyriešte najprv tieto otázky:

Koľko času a starostlivosti bude vyžadovať?

Akú úlohu bude mať každý člen rodiny pri výchove a starostlivosti o zvieratko?  Kto ho bude kŕmiť, kto kúpať, kto bude s ním chodiť na prechádzky, kto bude mať na starosti návštevy u zverolekára?

Aký druh lekárskej starostlivosti bude zvieratko vyžadovať a aké to bude predstavovať náklady? Overte si, či máte poruke veterinárnu ambulanciu, akú má povesť a či vo vašej blízkosti existuje aj možnosť ošetrenia urgentných stavov zvierat.

Aké veľké zviera bude, keď narastie? Aj keď je pravda, že veľkosť nerozhoduje vždy: napríklad pavúky nie sú veľmi veľké, ale do domácnosti s malým dieťaťom nepatria.

Máte v dome či byte dostatok priestoru, resp. priestor, ktorý sa dá v prípade potreby vyhradiť pre zvieratko? Mačka, zajac, vták alebo iné malé zvieratká sa adaptujú v podstate na hocijaký priestor, ale psy potrebujú pomerne veľký priestor na hru, skákanie a behanie.

Máte už doma nejaké zvieratko? Myslite na to, či budú spolu vychádzať.

Trpí niekto vo vašej rodine alergiou alebo astmou? Uprednostnite zvieratko, ktoré je menej alergénne, prípadne dajte dieťaťu urobiť alergiologické testy skôr, než nového priateľa domov donesiete.

Kto sa bude starať o vášho zvieracieho člena rodiny, keď pôjdete na dovolenku alebo deti na prázdniny?

Ak hľadáte zvieratko, ktoré málo zje, veľa spí, vždy poslúcha, nevydáva žiadne zvuky, nevyžaduje žiadny tréning a špeciálnu pozornosť, nie je nebezpečné, nespôsobuje alergiu, ráno nikoho nezobudí, nevyžaduje prechádzky ani časté návštevy u zverolekára, máme tip – kúpte PLYŠOVÉHO maznáčika!

Prečítajte si tiež:

Psy: Miláčikovia, ktorí môžu prenášať aj choroby

Aj toto je dôvod, prečo dovoliť deťom psíka

Osem dôvodov, prečo každé dieťa potrebuje domáce zvieratko

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia