Deťom ponúkajte bezpečnejšie druhy ovocia a zeleniny

Deťom ponúkajte bezpečnejšie druhy
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-03-18 00:30:12 |

Zelenina a ovocie sú plné vitamínov potrebných pre zdravie. To vieme všetci. Vieme však aj to, že najmä tie, ktoré kúpime v obchodoch, ich až toľko nemajú. Ktoré sú najbezpečnejšie?

Toto je zoznam Top 15 druhov najbezpečnejšieho komerčne pestovaného a predávaného ovocia a zeleniny, ktoré by sa mali objavovať v jedálničku vašich detí. Vypracovali ho zahraničné oficiálne aj mimovládne environmentálne organizácie. Práve tieto druhy obsahujú najmenej pesticídov, herbicídov a insekticídov.

Cibuľa a cesnak – majú svoje vlastné pesticídy, takže vyžadujú minimálne chemické ošetrovanie

 

Avokádo – má hrubú šupku, preto postreky nepreniknú do dužiny (pred rozkrojením dobre umyte)

 

Cukrová kukurica – áno, hnojí sa dosť, ale na jej zrnkách pesticídy nie sú (veď počas rastu sú veľmi dôkladne obalené)

 

Špargľa – má menej škodcov, takže vyžaduje minimálne alebo žiadne chemické ošetrenie

 

Hrášok – má šupku, takže pesticídy nepreniknú až k bobuľkám

 

Kivi – má šupku, takže chemické postreky nepreniknú do dužiny (pred rozkrojením môžete umyť)

 

Kapusta – má svoje vlastné pesticídy, takže vyžaduje minimálne chemické ošetrovanie, navyše vonkajšie listy prípadne zasiahnuté pesticídmi ľahko odstránite

 

Baklažán – má hrubú kožu, takže chemické postreky nepreniknú do dužiny (ak používate aj so šupkou – čo určite odporúčame, tak baklažán pred krájaním dobre umyte v horúcej vode a dôkladne utrite suchou utierkou)

 

Červený melón – čo by sa asi dostalo pod tú hrubú kôru?

 

Brokolica – má svoje vlastné pesticídy, takže vyžaduje minimálne chemické ošetrovanie

 

Paradajky – ešte pred pár rokmi sa považovali za veľmi znečistené, v poslednom čase patria skôr k čistým druhom, ale nevieme presne prečo

 

Sladké zemiaky – nevyžadujú časté chemické ošetrovanie

 

Ananás – zvyčajne jeho hrubú kožu nejedávate, takže chemické postreky idú do koša 

 

Mango – má pomerne tuhú šupku, takže prípadne použité chemikálie nepreniknú do dužiny (pred rozkrojením dobre umyte)

 

Papája – má hrubú šupku, takže chemické postreky nepreniknú do dužiny

 

Poznámka: Slovenské údaje o tejto téme, žiaľ, nemožno považovať za konzistentné a dostatočné.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Top potraviny pre najmenších papkáčov

Bio alebo bežné potraviny: Aký je medzi nimi rozdiel?

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, wikimedia commons.com
Zdroj: PhD., az, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia