Takto sa vám podarí predchádzať problémom pri stole

Takto sa vám podarí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-07 00:30:36 |

Keď začne dieťa pri stole preberať, vyberať, krčiť nosom alebo protestovať, nie je ľahké zostať nad vecou. Vyhýbajte sa tomu, aby sa zo stola na jedenie stalo bojisko.

Prísna disciplína, autoritatívna argumentácia a kritické či dokonca posmešné poznámky nepatria k jedlu. Skúste použiť niektorý z týchto tipov prvej pomoci pri stole:

Najprv si pripomeňte, že dieťa prechádza svojou fázou vývinu a jeho správanie je normálne (dieťa sa niekedy preje a inokedy sa jedla ani nedotkne – a to je v poriadku).


Základné princípy úspešného stravovania dieťaťa


Zabudnite na: „Pozri sa, ako mamičke chutí“ alebo „Chceš byť taký veľký a silný ako tatino?“ – tieto poznámky len zvyšujú napätie a upriamujú pozornosť na problém s jedlom.

Ak dieťa odmieta niečo zjesť, nenúťte ho a rozhodne nerobte z toho pri stole aféru medzinárodného rozmeru. Opýtajte sa, prečo „to“ neje alebo si iba potichu všimnite, aký druh potraviny odmieta a nabudúce ju pripravte inak.

Ak dieťa odmietne jesť, odneste jeho tanier, ale nedovoľte mu odísť od stola, kým všetci ostatní nedojedia a dodržte štandardný čas nasledujúceho jedla (žiadne také, že „No, daj si tento chlebíček, však si na obed spapal tak málo.“)


Urobte všetko pre to, aby deťom nechýbalo spoločné stolovanie


Ak dieťa odmieta niečo zjesť, ale zje niečo iné, dovoľte mu jesť ostatné veci, ktoré sú na stole, ale nemôže dostať „náhradu“ z chladničky alebo špajze.

Niekedy dieťa spustí divadlo aj preto, lebo má príliš veľkú porciu alebo má na tanieri príliš veľa rôznych vecí – skúste mu za taniera odobrať trochu jedla a nabudúce servírujte radšej menšie porcie, pridať sa dá vždy.

Zachovajte si dôstojnosť – veľa rodičov si často hovorí: „Urobím všetko na svete, len aby sa Maťko už konečne najedol.“ Nerobte to, pretože ak dieťa cíti svoju moc nad vami , bude veľmi ťažké vzdať sa jej. Vaša najlepšia taktika a jediná záchrana pred ponížením a potupnou prehrou s malým lyžičkoteroristom znie: „Teraz sú raňajky, teraz je obed, teraz je večera, pomedzi to malá zdravá desiata/olovrant a kto sa nenaje pri stole, do ďalšieho jedla zostane hladný.“


Spoločné rodinné stolovanie je veľmi dôležité


Ostaňte dôslední a pokojní – len preto, že je dieťa trochu otravné a prieberčivé, nevyhadzujte svoje zásady a svoj pokoj von oknom. Ak podľahnete svojmu stresu a hnevu, napätie pri stole celý problém ešte zhorší a dieťa sa môže totálne zablokovať alebo zo strachu všetko zjesť (ani jedno z toho nie je dobré).

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: PhD., az, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia