Základné princípy úspešného stravovania dieťaťa

Základné princípy úspešného stravovania
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-01-14 00:30:14 |

Dieťa nie je malý dospelý a preto má trochu iné nároky na stravu. Má menší žalúdok a rýchlo rastie, preto potrebuje jesť viac potravín, ktoré sú kalorické.

Jedlo pre deti by malo obsahovať málo cukru a minimum soli. Potrebujú veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Deti do konca prvého roka života nemôžu prijímať dospelé porcie vlákniny.

Keď začínate s kŕmením, aj jedna čajová lyžička je dosť veľká porcia.

Keď podávate nové potraviny, dodržiavajte odstup 3 až 4 dni, aby ste mohli sledovať reakciu organizmu.

Keď dieťa odmietne nejakú potravinu, skúste nabudúce inú kombináciu alebo inú mechanickú a tepelnú úpravu. Platí pravidlo „najmenej 15“ = dieťa potrebuje niektoré potraviny ochutnať v rôznych formách najmenej 15-krát, aby mu zachutili. Vopred sa pripravte aj na trucovanie pri stole a dodržiavajte svoju taktiku, nech sa deje čokoľvek.

Kombinujte známe a obľúbené potraviny s novými. Napríklad pomedzi obľúbený banán zaradíte pár súst kaše zo sladkého zemiaka alebo tekvice (ktoré ešte nepozná).

Nechajte dieťa rozhodnúť, koľko bude jesť – ak varíte zdravo, nemusíte sa obávať o veľkosť porcií. 


Ako stopnúť hranie sa s jedlom u predškolákov?


Farba, konzistencia a vzhľad sú dôležitejšie, ako by ste si mohli myslieť – nepodceňujte kombináciu farieb a rôzne formy mechanickej a tepelnej úpravy.

Nenúťte dieťa jesť to, čo chutí vám – má svoj vlastný zmyslový svet. Ak chutí parená brokolica vám, nemusí hneď chuť aj dieťaťu – doprajte mu čas, aby si ju obľúbilo.

Neprispôsobujte jedálny lístok dieťaťa iba tomu, čo odmieta a čo má rado – je to cesta k ďalším problémom: jeho jedálny lístok sa bude zužovať a zdravie chradnúť. Ak si necháte diktovať, čo budete variť a kupovať, nejakú chvíľu to vyzerá ako jednoduchšia cesta. Nenúťte deti do žiadneho jedla, ale ani im nedovoľte manipulovať s vami!

Deti niekedy chcú jesť celé dni dookola stále to isté – ak v tom prevažujú zdravé potraviny, je to v poriadku, ale ak nie, musíte prebrať kontrolu vy. Aj za cenu, že dieťa bude pár dní protestovať a trucovať.

Buďte opatrní s ovocnými šťavami: obsahujú pomerne veľa cukru (=návyk, kalórie a riziko hnačky). Sú dosť koncentrované. Používajte výhradne šťavy, ktoré neobsahujú pridaný cukor.

Dieťa by nemalo piť šťavu z ovocia, ktoré ešte bežne nekonzumuje. Ako prvú môžete podať jablkovú šťavu zriedenú vodou v pomere 1:1. Neriedené šťavy podávajte dieťaťu až vtedy, keď už aspoň mesiac bežne konzumuje príslušné ovocie.


Strava ovplyvňuje správanie detí


Nikdy nepoužívajte jedlo ako odmenu alebo trest – dieťa dostáva konfliktný signál.

Nepreberajte pred dieťaťom svoj problém s jedlom a hmotnosťou – všetky vety typu „nebudem jesť ryžu, lebo som zase pribrala dve kilá“ a podobne  si nechajte do dôchodku, keď budete sami.

Po obede či večeri neposielajte deti hneď preč od stola. A už vôbec nie k nejakej práci. Ak je spoločné jedlo príjemnou chvíľou, nikomu sa nechce prvému odísť, tak si to ešte chvíľu vychutnajte.

Rešpektujte riziká rôzneho veku (dusenie, alergie, nebezpečné sedenie, úraz nevhodným príborom, nástrahy v kuchyni a pod.) a okrem soli a príboru používajte v kuchyni a pri stole aj svoj vlastný rozum!

(Informácie pochádzajú z knižného kompletu Návod na prežitie pre bejby a Hneď to bude, Anjelik, ktorej autorom je MUDr. Igor Bukovský, PhD.)

 

Prečítajte si tiež:

Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie?

Detská doktorka: Nenúťte dieťa do zeleniny, cestu k nej si nájde samé!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia