Zima a sucho: Čo potrebuje pokožka drobčeka?

Zima a sucho: Čo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-26 00:30:53 |

Vonkajšie teploty klesajú a doma začíname kúriť. Táto kombinácia nie je pre jemnú detskú pokožku práve ideálna.

Väčšina kožných vyrážok a kožných problémov sa v zime zhoršuje: vonku je zima, vnútri teplo a sucho. Prudké striedanie teploty a nízka vlhkosť vzduchu drasticky vysušuje pokožku. Čo s tým?

Radí: MUDr. Igor Bukovský

Pomáha natieranie vhodným zvlhčujúcim (nie veľmi mastným) krémom (napr. Eucerin s 5% Ureou) a zvlhčovanie vzduchu aspoň v miestnosti,  kde dieťa spáva. Odporúčam klasický zvlhčovač vzduchu odparovaním.

Kupujte pre dieťa vhodnú kozmetiku, vráti sa vám to

A nezabudnite, že pery malých detí sú v zime ešte háklivejšie ako pery dospelých = pred odchodom z domu ich ošetrite nejakým vhodným detským prípravkom na pery.

Alergia na chlad: Pokorí ju otužovanie

Nečudujte sa, ak sa u vášho drobčeka v mrazivom počasí objaví tzv. alergia na chlad v podobe svrbivých vyrážok (pupencov) či žihľavky na rukách alebo tvári, teda na miestach, kam chlad „prenikne“.  Čo je jej spúšťačom nevedia presne ani odborníci, no predpokladajú, že ide o odpoveď imunitného systému. Pupence sa buď „stratia“ chvíľu po tom, keď vojdete do tepla alebo po natretí upokojujúcim krémom.

Čo môžete urobiť pre hebkú pokožku drobčeka?

Alergia na chlad môže mať na svedomí aj zápal očných spojiviek. Horšie je to v mrazivom počasí s prejavmi astmy. U niekoho sa môže objaviť kŕčovité stiahnutie hladkých svalov priedušiek, čím sa zúži ich priechodnosť, čo vedie k dýchavičnosti až astmatickému záchvatu. Lekári sa jednoznačne zhodujú, že ak sa chceme prejavom alergie na chlad vyhnúť, treba začať s detí postupne s otužovaním. Nikdy nie je neskoro alebo ako sa hovorí, radšej začať neskoro ako nikdy.

Prečítajte si tiež:

Viete, ktoré živiny potrebuje detská pokožka?

Maminy, na jeseň myslite na svoju pokožku viac


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, az, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia