Med by nemal v domácnosti chýbať

Med by nemal v
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-10-08 00:30:56 |

Kto má doma škôlkara alebo školáka, veľmi dobre pozná opakujúce sa bolesti hrdla, kašeľ a nádchu. Prvou pomocou v týchto prípadoch je práve med.

Sirupy a tabletky na nádchu a nočný kašeľ by mali prísť na rad až vtedy, ak nezaberú prírodné medicíny. Najskôr vyskúšajte dávať dieťaťu pol hodinu pred spaním 1 až 2 lyžičky medu. Kašeľ by sa mal výrazne zmierniť.

Možných mechanizmov účinku na zastavenie kašľa je niekoľko:

  • antioxidačné a antimikrobiálne účinky medu
  • sirupovitá konzistencia medu spôsobuje zvýšenú tvorbu slín a teda aj zvýšené zvlhčovanie a ochranu slizníc
  • vplyv na nervové zakončenia spúšťajúce kašeľ

 

Liečivé protialergické a protizápalové účinky medu sú známe už tisícky rokov. Okrem konzumácie sa výborne osvedčil aj ako liečivo na rany a popáleniny či ako dezinfekcia - stačí naniesť tenkú vrstvu na postihnuté miesto a nechať pôsobiť. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči rôznym ochoreniam dýchacích ciest. U detí pôsobí blahodarne aj na stavbu kostí. Pomáha tiež pri tlmení bolestí pri prerezávaní zúbkov – podávame jednu lyžičku. Med znižuje hladinu fosforu v krvi, čo otupuje vnímanie pocitu bolesti.

Napriek tomu, že je výborným pomocníkom pri prechladnutí, kašli, bolestiach hrdla, pomáha ku kvalitnejšiemu spánku, zmierňuje nervozitu, prospieva pečeni, pankreasu alebo pri vredových ochoreniach žalúdka, nemali by sme to s ním preháňať. Denná dávka u dospelého človeka by nemala prekročiť 100 gramov, u dieťaťa tretinu z tohto množstva.


Tento banánový zázrak na kašeľ určite vyskúšajte


Med obsahuje monosacharidy, glukózu a fruktózu, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, H, K, E, P a množstvo minerálnych látok. Pre to, aby si zachoval všetky svoje vlastnosti, je vhodné skladovať ho v sklenej alebo keramickej nádobe, ktorá je uložená na tmavšom mieste, ideálne pri teplote cca 15 °C.

Deťom do jedného roka med nepodávajte a opatrní buďte tiež pri deťoch s alergiou alebo astmou. Poraďte sa s imunológom.

Náš tip

Medovo-cesnakové tonikum pre celú rodinu

500 g medu, 5 až 10 strúčikov cesnaku, 100 g vlašských orechov (môžu, ale nemusia byť)

Do medu (napríklad v 7 dcl zaváraninovom pohári) pridáme prelisovaný cesnak, posekané orechy a zamiešame. Pohár zatvoríme a skladujeme na tmavom mieste. Dávajte pozor, aby sa do zmesi nedostala voda. Užívame pol až jednu čajovú lyžičku, ideálne pred spaním.

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia