Detská pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút!

Detská pokožka sa slnku
Ilustračné foto
Zdroj: guitarsmashing.com
2016-08-06 13:30:22 |

Nesprávna ochrana pred slnkom môže za 90 percent prípadov rakoviny kože. Myslieť by na to mali v lete najmä rodičia v prípade svojich detí.

Deti majú kožu majú citlivejšiu a zraniteľnejšiu. Na dráždivé podnety ako zmeny teplôt a vlhkosti preto reaguje podľa dermatológa Tomáša Kampeho veľmi rýchhlo. Detská pokožka poskytuje dieťaťu prirodzenú ochranu len počas prvých piatich minút, potom už hrozí riziko spálenia. Napríklad dospelému človeku s tmavšími vlasmi a pleťou poskytuje jeho koža prirodzenú ochranu až 40 minút.

Rodičia by mali o pokožku svojho dieťaťa špeciálne dbať a používať opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom 50. Ideálne sú tie s prídavkom aloe vera. Takýmto krémom stačí dieťa natrieť 30 minút pred opaľovaním, rodič by to mal opakovať každé dve hodiny.

Od 10.00 do 14.00 by malé deti nemali byť vonku vôbec, pretože ultrafialové žiarenie je vtedy najsilnejšie. Treba ich nechať v chladnom tieni, ktorý znižuje intenzitu UV žiarenia až o polovicu alebo byť vnútri. Pozor si  treba dať aj v prípade zatiahnutej oblohy. Cez mraky môže k pleti dieťaťa preniknúť až 90 percent slnečného žiarenia.

 

Súvisiace témy:

S opaľovacími sprejmi pre deti buďte opatrní

10 spôsobov ako sa v horúčavách cítiť s bruškom dobre

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia