Nebojte sa v tehotenstve nosiť batoľa v náručí

Nebojte sa v tehotenstve
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-28 01:01:43 |

Nosenie batoľaťa počas tehotenstva väčšine žien nijako neublíži a keď s ním nenacvičujú „gymnastiku“, je to bezpečné. Maminy s rizikovým tehotenstvom však musia nájsť iný spôsob.

Nosiť dieťa vo veku batoľaťa v náručí počas tehotenstva nie je pre zdravý organizmus nijaká mimoriadna záťaž, samozrejme, ak tak nerobíte od rána do večera. Ak však svojho potomka občas vezmete na ruky, odnesiete ho nejaký ten kúsok, keď ho počas vychádzky začnú bolieť nohy alebo sa s ním v náručí chcete len tak pomaznať, nemusíte mať žiadne obavy. To však iba vtedy, ak sa cítite dobre a nemáte žiadne tehotenské komplikácie. V prípade, že po veľmi malej chvíľke s dieťaťom v náručí vás začne bolieť chrbát, pocítite bolesti v podbrušku alebo nebodaj začnete krvácať, budete sa musieť nosenia vzdať a vymyslieť iné spôsoby, ako ho upokojiť. „Vždy počúvajte svoje telo,“ zdôrazňuje gynekologička Laurie Zephyrin.

V postupujúcom tehotenstve sa brucho rozširuje a ťažisko sa posúva. To kladie veľké nároky na chrbát. Okrem toho, hormonálne zmeny majú za následok to, že tehotné ženy sú náchylnejšie na pocity slabosti, najmä pri zmene polohy – pri vstávaní, prudšom otočení a podobne. Slabosť sa nemusí objaviť hneď, ale aj po minúte či dvoch. „Buďte preto vždy opatrná, keď dieťa dvíhate, pri závrate vám môže vypadnúť alebo ublížite sebe,“ upozorňuje odborníčka a radí, aby ste vstávali pomalšie – pred tým, ako sa skloníte k dieťaťu, ktoré chcete vziať do náručia, pokrčte kolená a dvíhajte h z tejto polohy. K bezpečnosti seba aj drobčeka prispejete tiež nosením pohodlnej obuvi. Vhodné je používať tiež rôzne medicínske pomôcky na zníženie napätia v chrbáte. S ich výberom by vám mohol poradiť váš gynekológ.


Môže vám v tehotenstve ublížiť počítač či mikrovlnka?


Ak patríte k maminám, pre ktoré je dvíhanie a nosenie staršieho súrodenca namáhavé alebo máte v tehotenstve komplikácie, nezostáva vám nič iné, len byť kreatívnymi. Požiadajte o pomoc partnera alebo známych, aby vám pomohli uložiť batoľa do postieľky či vyniesť ho po schodoch. Nikdy sa nevyberte pešo na prechádzku ďaleko, spoľahnite sa na kočík. Vysvetliť batoľaťu, že ho jednoducho nemôžete nosiť tak, ako prednedávnom, môže byť veľmi ťažké. Nahraďte mu to chvíľkami, ktoré budú patriť iba vám – napríklad tak, že sa pohodlne usadíte, zoberiete ho na kolená a budete sa objímať.

V prvých mesiacoch, keď vás ešte nebolí chrbát, je nosenie batoľaťa ľahšie, no zhruba od štvrtého alebo piateho mesiaca, je to obvykle fuška pre všetky mamičky. Ideálne je povzbudzovať dieťa k tomu, aby kráčalo samo vedľa vás, či už idete do obchodu, na prechádzku alebo k lekárovi. Keď ho vždy posadíte do auta, nezvykne si na to, že nôžky sú na chodenie a bude stále čakať, že ho odnesiete.

Mohlo by vás zaujať:

Viete, prečo deti treba viac chrániť?

Plienkový detektív: Všetko o problémoch s plienkami

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia