Z kelu čokoládový keksík neurobíte, skúste to inak!

Z kelu čokoládový keksík
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-30 00:30:39 |

Všetci vieme, že modely stravovania sa formujú v detstve. Britskí vedci prišli s teóriou, ako správne modely možno využívať čo najefektívnejšie.

Na jednej strane sú chuťové vnemy: dominuje chuť na sladké, pretože materské mlieko je sladké. Druhou chuťovou dominanciou je slané. Sústavné a nekontrolované uspokojovanie týchto dvoch chutí v dojčenskom a predškolskom období dieťaťa vyvoláva uprednostňovanie sladkostí a slaných mastných vecí po celý život.

Na druhej strane sú zrakové vnemy: dieťa, ktoré v rámci odstavovania bude dostávať najmä „chrumkavé veci, aby sa mu prerezávali zuby“, bude v období puberty a dospelosti oveľa častejšie jesť keksy, krekry, čipsy a podobné potraviny. Ako sa ukázalo, keď sa napríklad dieťa naučí jesť jeden druh keksov a neskôr si má vybrať medzi neznámym druhom keksu a novým druhom potraviny (ovocie alebo zelenina), rozpozná podobu a uprednostní keksy.

Preferencie sa začínajú objavovať okolo druhého roka života, keď už dieťa rozumie mnohým pojmom a pozná mnohé potraviny. Ak mama označí nový druh zeleniny (napr. ružičkový kel) ako “čokoládový keksík”, dieťa, napriek tomu, že pojmy “keks” a “čokoláda” predstavujú v jeho mysli príjemnú skúsenosť, ružičkový kel odmietne (dokonca bez ochutnania), pretože sa vôbec nepodobá ani na keks ani čokoládu.

Poučenie? Detskí lekári a psychológovia odporúčajú rodičom, aby hneď, ako je to možné, používali vo výžive detí potraviny rôznych chutí, tvarov, farieb a konzistencie a to v prirodzenej podobe. Neučte deti jesť len kaše a keksy v chuťovom prevedení “sladké” a “slané”. Dajte im mrkvu, jablko, banán, kaleráb, hrášok, marhule… v kaši prirodzenej chuti a hneď, ako sa dá, strčte im tie potraviny do ruky celé. A keď jete tieto veci s nimi, netvárte sa kyslo! 

 

Prečítajte si tiež:

Zdravú desiatu netreba chystať polhodiny

Preč s kupovanými farebnými malinovkami

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia