Deťom dávajte piť len odtečenú vodu

Deťom dávajte piť len
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-06-27 09:10:35 |

Pitný režim je dôležitý, nie je však tekutina ako tekutina. Ani neodtečená čistá voda z vodovodu nie je tým pravým orechovým. Čo s tým?

Možno ste vedeli, že vodu z vodovodného kohútika treba pred použitím nechať voľne odtiecť: špinu a baktérie, ktoré sa usádzajú v trúbkach a kohútikoch nechajte odísť kadeľahšie, nepotrebujete ich v pohári! A už vôbec nie vtedy, keď idú vodu piť vaše deti alebo sa chystáte z nej pre ne variť. Možno ste však nevedeli, že to isté treba urobiť aj pred kúpaním a najmä sprchovaním. Existuje štúdia (týka sa síce seniorov), že tí, ktorí sa sprchujú bez toho, aby najprv nechali vodu minútu voľne odtiecť, majú častejšie infekcie dýchacích ciest. Keď totiž človek (aj taký maličký) vojde do sprchy a pustí si vodu rovno do tváre, stanú sa dve veci:

  • baktérie, ktoré si spokojne hoveli v sprchovej hlavici (celú noc či deň), letia zrazu na človeka
  • aerosól, ktorý z tej špinavej vody vzniká, nadýchnete – a je to

 

 

Ako dlho nechať vodu odtiecť?

Ráno pred prvým použitím: aspoň 1 minútu.

Počas dňa: 5 – 20 sekúnd (čím väčší je interval od posledného pustenia vody, tým dlhší čas odpúšťania).

Pred sprchovaním alebo kúpaním: aspoň 1 minútu (nechajte odtekať takú teplú vodu, ako budete potom používať – len studená nestačí).

PS: Počas vysávania je množstvo baktérií vo vzduchu oveľa väčšie ako to, čo môžete nadýchnuť z prvého prúdu vody v sprche – teda, ak nepoužívate nejaké špeciálne vysávače.


Ak sa dieťa pomočuje, večer by už vôbec nemalo piť


Dokedy dojčenskú vodu?

Minimálne do ukočenia 6. mesiaca života sú deti ohrozené pitnou vodou, ktorá obsahuje dusičnany a dusitany. Zvlášť riziková môže byť voda z domácich studní. Ak nemáte istotu, že voda, ktorú máte z vodovodu k dispozícii, je bezpečná, máte dve možnosti – používať dojčenskú alebo filtrovanú vodu. Ak množstvo dusičnanov vo vode neprekračuje normu pre novorodencov, filtrovanie aktívnym uhlím by malo úplne stačiť. Chemické a hygienické posúdenie vody vám poskytne napríklad regionálna pobočka Úradu verejného zdravotníctva.

Nabudúce: Čo môžete urobiť pre to, aby vaše dieťa pilo viac kvalitných tekutín

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia