Plač – čo nám chce bábätko povedať?

Plač – čo nám
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-22 00:15:44 |

Detský plač a dôvody naň patria medzi tých niekoľko vecí, ktoré sa od prvého človeka na Zemi nezmenili. Verte plaču svojho dieťaťa. Verte, že objatím ho nemôžete „pokaziť“.

Radí Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Plač je v prvých dňoch, týždňoch a mesiacoch veľmi dôležitý spôsob komunikácie. Kedysi boli aj lekári presvedčení, že novorodené a dojčené deti sú v našom vzťahu iba pasívne bytosti, ktoré sa domáhajú niečoho – a často ani samy necedia, čoho. Nie, nie je to tak.

Dnes vieme, že dieťa prichádza na svet pripravené vytvárať vzťah a komunikovať, aktívne sa zúčastňovať na „výchove“ svojich rodičov = úsmev, plač, načahovanie a chytanie rukami, očný kontakt, mimika... A väčšina rodičov má zase zabudovanú intuíciu, ktorá im pomôže tieto prejavy správania a komunikácie chápať a pochopiť. A vôbec nevadí, keď sa stane chyba, keď napríklad namiesto kŕmenia dieťa najprv prebalíte.

Ak dieťa cíti, že na jeho potreby reagujete, podporuje to jeho snahu viesť vás – naučí vás všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste mu rozumeli. Stačí, ak rodič bude otvorený, trpezlivý a bude reagovať. Niektoré deti sú zrozumiteľné viac a niektorí rodičia vnímavejší. Dôležité spojenie s dieťaťom sa však podarí vytvoriť vždy, keď o to rodič stojí.

Tri najlepšie spôsoby utíšenia plaču (podľa dr. Searsa) v prvých mesiacoch

  • časté kŕmenie:  štúdie ukazujú, že deti, ktoré sú kŕmené často, plačú menej
  • rýchla reakcia na plač: ak sa dieťa naučí, že na jeho potreby reagujete, nebude sa domáhať vašej pozornosti zakaždým tak nahlas
  • nosenie na rukách, hladkanie: nebojte sa, dotykmi a blízkosťou naozaj nemôžete svoje dieťa pokaziť

 

Plač ďalších týždňov a mesiacov

Kým sa naučíte rozlišovať medzi jednotlivými druhmi plaču, chvíľu to potrvá, ale už koncom tretieho mesiaca je v tomto „jazyku maličkých detí“ väčšina rodičov pomerne zručná. Naučiť sa bez slov rozumieť , že je dieťa hladné, že ho niečo bolí, že je unavené alebo sa iba nudí – to je ďalšia úžasná súčasť veľkého dobrodružstva, ktoré sa volá rodičovstvo. A nezabudnite: v tomto období neexistuje žiadny dôvod, aby ste dieťa nechali plakať bez pomoci alebo aspoň svojej utišujúcej prítomnosti, dotykov a slov.

 

Základné fakty o plači

  • dieťa neplače preto, lebo je zlé
  • dieťa neplače preto, lebo mama a otec sú zlí
  • dieťa neplače preto, lebo chce robiť rodičom zle
  • keď dieťa plače, nie je to vina rodiča – každé zdravé dieťa počas prvých mesiacov plače v priemere 1-4 hodiny denne
  • dieťa plače preto, lebo je to náš, ľudský spôsob, ako si zvyknúť na tento svet a ako s ním v prvých mesiacoch života komunikovať
  • mama a otec nemusia byť zázrační rodičia, ktorí hneď utíšia každý detský plač – dôležitejšie je dieťaťu poskytnúť lásku a bezpečie aj počas plaču

 

Nabudúce:  Druhy plaču


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia