Ploché nohy u detí: Kedy to treba riešiť s odborníkom?

Ploché nohy u detí:
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2016-10-27 00:30:11 |

Každé dieťa má po narodení „plochú nohu“, pretože chodidlo má obalené tukovými vankúšikmi. V 2. až 3. roku by sa však mala postupne objaviť klenba chodidla.

Ak má dieťa chodidlo bez klenby aj koncom tretieho roka, poraďte sa o tom so svojím pediatrom. Nechcete predsa, aby mal Števko ploché nohy po celý život, pretože plochá noha, to nie je len kozmetický problém (a kedysi dávno aj dôvod na „modrú knižku“ = vylúčenie zo základnej vojenskej služby), ale je to celoživotný problém pre nohy a celé telo – trpia kolená, bedrové kĺby, chrbtica aj sebavedomie.

Čo podporuje vznik plochej nohy

predčasné stavanie sa na nohy a nútenie do chôdze (nezabudnite, že ani fyzický a pohybový vývoj dieťaťa nie je žiadna súťaž so susedmi!)

- predčasné a nadmerné používanie chodítka a hopsadla narúšajú prirodzený a správny vývoj kostí, svalov, šliach a pohybov (no a čo, že iné deti to robia a že to majú rady?)

- nevhodná obuv (topánočky kúpte až vtedy, keď dieťa začína chodiť: topánky majú mať pevnú podrážku, pevnú pätu a až do 3. roka by mali byť po členky)

- nadváha a obezita dieťaťa

Čo podporuje správny rozvoj klenbybráni vzniku plochej nohy

- dieťa stojí v postieľke, drží sa rukami konštrukcie a pohupuje sa v kolenách

- seďte, držte dieťa pod pazuchami tvárou k sebe a nechajte ho odrážať sa nohami z vašich stehien

- nechajte dieťa naboso chodiť po nerovnom, ale bezpečnom povrchu (rôzne koberce a rohože, kamenná dlažba, jemné kamienky, piesok, bezpečný trávnik a pod.)

- keď už je dieťa väčšie, môže cvičiť aj špeciálne cviky: stavanie sa na špičky, chodenie po špičkách, zbieranie drobných predmetov prstami nôh, kreslenie ceruzkou medzi prstami na nohe a pod.

- v 3. a 5. roku dajte vyšetriť dieťa, či má správne klenuté chodidlo.

Odporúčame:

Začal váš drobček skoro chodiť? Bude mať silné kosti

Desať zábavných prvých skúseností dieťaťa


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia