Namiesto mäsa grilujte deťom ovocie a zeleninu

Namiesto mäsa grilujte deťom
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-07-26 00:30:56 |

Tiež grilujete ako o dušu? Ak si chcete túto typickú letnú činnosť užívať čo najčastejšie a neničiť pri tom zdravie seba a rodiny, vyhýbajte sa týmto piatim „tichým zabijakom.“

Príjemný letný večer a vôňa ugrilovaných dobrotiek utkvejú v pamäti snáď každého dieťaťa. Nenájdeme veľa takých, ktoré by grilovačka nelákala. Kŕmiť ich špekáčikmi, párkami, slaninkou či mäskom z grilu niekoľkokrát do týždňa však nepatrí k tým najlepším nápadom. Čo tak skúsiť to aspoň striedať so zdravšími potravinami a na gril naložiť ovocie, zeleninu alebo nejaké vegetariánske mlsky? Aj keď nad nimi krútite nosom, občas sa prekonajte a ukážte ratolestiam, že aj takáto grilovačka môže byť príjemná. Ktorých päť potravín je na grilovanie najnebezpečnejších? 

Heterocyklické amíny (HCA) patria medzi známe karcinogény. Výskumníci z Cancer Project zisťovali ich hladinu v jednotlivých grilovaných potravinách. V tabuľke je uvedený zoznam tých, ktoré majú po grilovaní najvyšší obsah HCA. Kuracie prsia vyšli prekvapivo najhoršie.


potravina                                                                                  Množstvo HCA v ng/100 g 
 

Kuracie prsia, bez kože a kostí, grilované, dobre prepečené                         14 000
Steak, grilovaný, dobre prepečený                                                                     810
Bravčové, barbecued                                                                                          470
Losos, grilovaný s kožou                                                                                   166
Hamburger, grilovaný, dobre prepečený                                                             130


Pred HCA neochráni ani skrátenie grilovania. Už šesťminútové grilovanie vytvorí „dobrú“ dávku týchto karcinogénnych látok. Odborníci upozorňujú, že dávka, ktorú do tela dostaneme konzumáciou týchto potravín nie je zanedbateľná a preukázateľne zvyšuje riziko vzniku rakovinových buniek.

HCA vznikajú pri grilovaní potravín s obsahom aminokyselín alebo kreatínu (teda najmä mäsa). Pri grilovaní vegetariánskych potravín tieto karcinogénne látky nevznikajú. Čo teda grilovať?

  • Veggie burgery a iné placky zo strukovín, obilnín, vločiek a zeleniny
  • Zeleninové kebaby
  • Marinované hríby
  • Tofu alebo tempeh
  • Rôzne druhy zeleniny, zemiaky, niektoré druhy ovocia (ananás, banány, jablká, hrušky...)


Foto: wikimedia commons
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia