Rátajte s tým, že dieťa ochorie ročne minimálne päťkrát

Rátajte s tým, že
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-09-08 00:35:59 |

Prejde si tým každé dieťa. Čakať, že práve to naše odolá bežným chorobám, je nereálne. Radšej buďte pripravení, aby ste ich zvládali čo najpohodlnejšie.

„Imunitný systém malého dieťaťa nebol ešte vystavený mnohým infekciám, takže je oveľa náchylnejší na ochorenia ako staršie deti a dospelí,“ pripomína pediatrička Joanne Cox. Okrem toho, batoľatá a predškoláci majú tendenciu všetkého sa dotýkať, dávať si ruky do pusy a hrať sa v tesnej blízkosti iného dieťaťa. Ak ste sa rozhodli drobca zubami-nechtami pred bacilmi chrániť, bojujete vo vopred prehranej bitke. Lepšie je byť na bežné detské choroby pripravení, aby ste ratolesti pomohli zvládať ich čo najpohodlnejšie. Okrem toho, práve takto si budujú svoj imunitný systém. 

Najčastejšie sú zápaly horných dýchacích ciest a črevné virózy

S nádchou, kašľom a teplotou sa stretne každé dieťa niekoľkokrát. Ak sa symptómy nezhoršujú, nemusíte hneď bežať k pediatrovi či do lekárne pre kadejaké sirupy, stačí podávať dieťatku množstvo tekutín a dopriať mu odpočinok. Ak je mu nepohodlne, na zníženie teploty nad 38 stupňov Celzia mu môžete dať detský ibuprofén alebo paracetamol.

Na nádchu použite kvapky s morskou soľou, ktoré sú najšetrnejšie. Ak sa rozhodnete pre bežné voľnopredajné kvapky, riaďte sa pokynmi uvedenými v príbalovom letáku a nepoužívajte ich častejšie a viac dní ako je napísané, lebo môžete poškodiť sliznicu dieťaťa. Vždy by ste mali mať po ruke odsávačku na soplíky a pokiaľ sa dieťa nevie samo vysmrkať, používať ju. V domácnostiach s malými deťmi je praktickým pomocníkom tiež zvlhčovač, ktorý je však nutné pravidelne čistiť, aby sa zabránilo usádzaniu plesní. Bežné prechladnutie u detí netrvá viac ako päť až sedem dní.

Ak však zvýšená teplota u dieťaťa trvá viac než tri dni alebo prechádza do horúčky, prípadne nádcha či kašeľ neustupujú, dokonca sa zhoršujú, navštívte pediatra. Ochorenie sa mohlo rozšíriť do dolných dýchacích ciest a nie je vylúčené, že ratolesť si poleží so zápalom priedušiek alebo aj zápalom pľúc. U detí sa často objavuje tiež angína, ktorú sprevádzajú horúčky a nepríjemné bolesti hrdla. Bolestivým je zápal stredného ucha, do ktorého sa môže rozšíriť infekcia z nosohltana. Pri dlhodobej nádche zase hrozí zápal nosných dutín. Symptómy pretrvávajúce viac ako tri dni je potrebné vždy prekonzultovať s lekárom. 

Samostatnou kapitolou je laringitída, ktorá dokáže riadne vytrápiť celú rodinu. Akútna laryngitída, ktorá prekvapí dieťa náhle, je vlastne zápal hrtana vírusového infekčného pôvodu. Spôsobuje opuch sliznice hrtana, hlasiviek a príklopky. Tým, že deti majú dýchacie cesty užšie, ľahšie opuchnú a ochorenie vyzerá omnoho dramatickejšie ako u dospelých. Zo začiatku vyzerá ako klasické prechladnutie so suchým pokašliavaním a plným nosom. Typická je teplota do 38 stupňov Celzia, no tá sa nemusí objaviť vždy. Preto vyzerá nevinne až do momentu, keď znenazdajky, obvykle v noci, nastúpi spomínaný dusivý štekavý kašeľ a dieťa má zachrípnutý, prípadne žiadny hlas. Nepanikárte, ale zvlhčujte. V izbe otvorte okná, aby sa do nej dostal studený vzduch, prípadne zoberte dieťa zabalené do deky, von. Dávajte mu vlažné tekutiny, nikdy nie príliš teplé ani príliš studené. Ak sa vám podarí záchvat upokojiť, na druhý deň určite navštívte lekára.

Črevné virózy

Snáď ani jedno dieťa, ktorá navštevuje škôlku alebo školu, neodolalo črevnej viróze. Je oveľa nepríjemnejšia ako klasické bolesti bruška. Spôsobuje vracanie, hnačku, kŕče a môže ju sprevádzať zvýšená teplota. Dôležité je dbať na dostatočný príjem tekutín. Keď dieťa nie je schopné udržať ich v sebe, podávajte mu vodu po lyžičkách alebo v striekačke. Zaobstarajte si rehydratačný roztok a podávajte ho dieťatku podľa návodu. Zabrániť dehydratácii je to najdôležitejšie. S jedlom začnite až potom, keď sa ratolesť cíti lepšie. Ideálny je odvar z ryže a ryža, banány, sucháre, jablkový džús. Vhodný je tiež grécky jogurt (pozor, nie jogurt gréckeho typu) s vysokým podielom probiotík, ktoré podporujú zdravú mikroflóru v črevách. Diéta po prekonaní črevnej virózy by mala trvať aspoň sedem dní.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Čkanie detí: Ako s ním zatočiť?

Pediatri odkazujú: Týchto 7 vecí prestaňte robiť

 

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia