Bežné detské choroby vyliečite aj doma

Bežné detské choroby vyliečite
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-03-15 00:30:14 |

Pri niektorých zdravotných problémoch u detí je niekedy lepšie zo dva dni počkať ako hneď bežať do preplnenej čakárne u lekára. Podľa čoho sa rozhodnúť?

Deti ochorejú niekoľkokrát do roka. Je to úplne normálne. Bežné prechladnutie, no ani zápal stredného ucha či očných spojiviek netreba vždy hneď liečiť antibiotikami, radí pediatrička Wendy Sue Swanson. Ak ide o vírusovú infekciu, vyrieši to pokojový režim alebo stačia voľne dostupné lieky.. „Ako detská lekárka som sa naučila jedno – ako rodičia chceme urobiť vždy to, čo je správne, no definovať slovo „správne“ nie je vždy také jednoduché. A platí to najmä vtedy, ak hovoríme o zdraví svojich detí. Som však presvedčená, že aj v tomto prípade je niekedy správne robiť menej ako viac,“ hovorí. Ponúka zopár rád pri ochoreniach a problémoch, ktorým sa nevyhne asi ani jedno dieťa.

Ak má ratolesť horúčku

„Pri horúčke detí sa cítim úplne inak, keď som v roli mamy a inak, keď ju vnímam ako lekárka,“ priznáva Swanson na rovinu. Výraznejšie zvyšovanie teploty u dieťaťa je nepríjemné pre každého rodiča,  všetci máme obavy, čo sa deje. Dobrá správa znie, že horúčka u väčšiny detí odíde sama a nevyžaduje žiadnu špeciálnu liečbu.

Čo je to vlastne horúčka? Keď je dieťa choré, zvýšená teplota všeobecne ukazuje, že telo sa snaží zbaviť vírusu alebo baktérie. To znamená, že v skutočnosti obraňuje organizmus a je produktívna. Výskumy ukazujú, že deti s horúčkou počas vírusovej infekcie sa z nej zotavia rýchlejšie ako deti bez nej. 


Viete, ako správne znižovať horúčku u detí?


Väčšina pediatrov považuje za horúčku teplotu nad 38,3 alebo 38,6 stupňa Celzia. U bábätiek do troch mesiacov je to iné, s každou zvýšenou teplotou nad 37 stupňov Celzia sa treba obrátiť na lekára.  Mnoho rodičov však začína riešiť teplotu aj u starších detí, akonáhle presiahne 37,2 stupňa Celzia. „My lekári sa však nezaujímame ani tak o konkrétne číslo a či nám oznámite, že dieťa má teplotu 38,3 alebo 39,4 stupňa Celzia, nemyslíme, že je v tom veľký rozdiel. Nemáme radi horúčku nad 40 stupňov, ale žiadne číslo neodráža jednoznačne vážnosť ochorenia. Skôr sa zaoberáme tým, ako sa dieťa správa a koľko dní horúčka trvá,“ vysvetľuje Swanson. Ak trvá tri dni, môže ísť o klasickú vírusovú infekciu a netreba bežať k lekárovi. Keď sa však nezníži ani potom, to už je dôvod na odborné vyšetrenie.

Ak má vaša ratolesť horúčku pod 40 stupňov, no inak sa vám zdá v poriadku - nie je malátna či apatická, nepotrebuje liečbu. Dôležitý je zvýšený prísun tekutín. Ak sa rozhodnete pre antipiretiká, myslite na to, že cieľom nie je dostať ich do dieťaťa toľko, aby horúčka klesla pod 37 stupňov, ale to, aby sa lepšie cítilo.

Keď má dieťa má zápal stredného ucha

Vo väčšine prípadov je zápal stredného ucha následkom prechladnutia. Štúdie uvádzajú, že najmenej polovica detí s akútnymi ušnými infekciami sa dostane opäť do poriadku bez antibiotík. Infekcie môžu byť spôsobené vírusmi alebo baktériami, keď sa prebytok kvapaliny zachytáva v strednej časti ucha. Keď sa tento priestor zaplní hlienom alebo hnisom, vzniká bolestivý zápal. Ak si teda myslíte, že dieťa má zápal stredného ucha, uľahčite mu od bolesti ibuprofénom alebo paracetamolom. Antibiotiká sú niekedy úplne zbytočné, tie riešia iba bakteriálnu infekciu.

V posledných rokoch došlo k veľkému pokroku v znížení dávok antibiotík predpisovaných pri ušných infekciách. Podľa jednej štúdie v súčasnosti užíva pri ušných infekciách antibiotiká 434 detí z 1000  oproti roku 1995, kedy ich bolo 760 z 1000. „Nadmerné užívanie antibiotík môže vytvoriť odolnejšie baktérie, takže treba ich užívať naozaj iba vtedy, keď je to naozaj potrebné,“ zdôrazňuje Swanson.

Antibiotiká pri ušných infekciách potrebujú deti do pol roka, deti od pol roka do 23 mesiacov, ak je zápal obojstranný, deti s veľkými bolesťami v ušiach, malí pacienti so zvýšeným rizikom komplikácií akými sú oslabený imunitný systém či chronické zdravotné problémy. Ak má vaša ratolesť viac ako dva roky, no nemá horúčku a nesťažuje sa na silné bolesti ucha, sledujte ju dva dni bez toho, aby ste nasadili antibiotiká. Ak sa však príznaky do 48 hodín nezlepšia, navštívte pediatra. Ak však ťažkosti ustupujú vďaka voľnopredajným liekom proti bolesti, je pravdepodobné, že ide o vírusovú infekciu.


Často vetrajte a dbajte na čisté ruky, deti budú zdravé


Keď má dieťa zápal očných spojiviek

Zápal spojiviek, ktorý mal aspoň raz v živote každý z nás, je nákazlivý. Pred liečbou aj tu však treba zistiť, či ide o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu. Zhruba polovica zápalov je vírusového pôvodu a nie je potrebné liečiť ich antibiotickými kvapkami. Rozhodnúť o tom však musí lekár, ktorý to zistí testovaním výtoku z oka. Inak je veľmi ťažké určiť, či si zápal antibiotiká vyžaduje alebo nie. Existujú však štyri znaky naznačujúce, že pôvodcom je vírus a zápal by mal ustúpiť bez antibiotickej liečby:

1. Dieťa má viac ako šesť rokov.

2. Bakteriálne infekcie sú od apríla do novembra menej pravdepodobné.

3. Oko dieťaťa je ružové a má iba vodnatý výtok, ktorý nie je lepkavý či žltý alebo do zelena.

4. Po zobudení nie sú oči zalepené.

Keď sa prerezávajú zúbky

Doktorka Swansonová odporúča pri prerezávaní zúbkov, ktoré je u niektorých detí veľmi bolestivé, paracetamol. Homeopatiká v tomto prípade podľa nej nie sú ideálnym riešením a varuje aj pred zubnými gélmi. Pripomína, že ide o lokálne anestetikum pôsobiace len na povrchu, no neodstraňuje nepríjemné pocity pod ďasnami, kde sa tlačia nové zuby. Dieťa môže gél prehltnúť a znecitliviť si tak zadnú časť krku, čo spôsobuje problémy s prehĺtaním, ale môžu sa vyskytnúť aj vážnejšie komplikácie. Ako prvú pomoc odporúča rodičom ponúknuť drobcom chladené hryzátka naplnené gélom či gumové hračky, ktoré môžu tiež hrýzť.

Ak sa u dieťaťa objaví horúčka, pravdepodobne ide o vírusovú infekciu, lebo počas prerezávania sa zúbkov je imunita oslabená. Výskumy nenašli žiadny vzťah medzi zúbkami, výtokom z nosa, horúčkou alebo hnačkou, ktoré sú často vnímané ako sprievodné znaky. V prípade, že sa objaví horúčka alebo iné ťažkosti, radšej sa poraďte s pediatrom.

 

Prečítajte si tiež:

 

Zopár babských receptov na bežné detské choroby

Trápi drobčeka bruško? Rotavírusy jeseň a zimu milujú

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia