Často vetrajte a dbajte na čisté ruky, deti budú zdravé

Často vetrajte a dbajte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-01-08 00:30:00 |

Vianočné prázdniny síce počet rôznych detských ochorení znížili, aktuálne nízke teploty a blížiaci sa návrat do kolektívov však situáciu zmenia. Ako sa možno chorobám brániť?

Najrozšírenejšou v zimnom období je chrípka a jej podobné ochorenia, ktoré sa najčastejšie „nalepia“ na deti do 15 rokov. Pre to, aby sa kadejakým virózam vyhli úplne, nemôžeme síce robiť nič, ale pre eliminovanie nákazy môžeme dodržiavať preventívne opatrenia. Tie by mali byť prítomné aj  v škôlkach, školách či materských centrách, teda na miestach, kde sa zdržiava viac detí po dlhší čas.


Bojujte proti nachladnutiu citrónmi


 Aj keď chrípku obvykle prekonáme bez ťažkostí a stačí, keď zostaneme pár dní v posteli, podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej každoročne spôsobí na Slovensku niekoľko tisíc ťažkých komplikácií ako zápal pľúc, priedušiek, prínosových dutín, stredného ucha či neurologické ochorenia. Mnohé končia hospitalizáciou.

Aké preventívne opatrenia by mali byť dodržiavané v kolektívoch?

„Je to hlavne časté a účinné vetranie - otvorenie okien dokorán cez každú prestávku. Ak je to možné, tak aj počas vyučovania treba vetrať ventilačným oknom, ale zabezpečiť tiež dokonalé vetranie počas upratovania a po skončení vyučovania. Denne treba dôsledne odstraňovať vlhkou utierkou s prísadou čistiaceho prostriedku prach, umývať podlahy a ostatné plochy vrátane radiátorov a kľučiek dverí,“ priblížila spôsoby prevencie vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová.


Viete, ako správne znižovať u detí horúčku?


Upozornila tiež, že by sa nemalo zabúdať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí, zabezpečenie mydla, jednorazových papierových utierok, alebo vlastných uterákov. „Deti je potrebné naučiť pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po znečistení, napríklad po kýchnutí, po použití WC, po kontakte so zvieraťom, pred jedlom, ale tiež vždy po návrate domov, po pobyte vo verejnom dopravnom prostriedku a podobne,“ dodala. Toto je úloha najmä pre nás rodičov! Ak deti naučíme, aby si vždy ruky umývalo doma, bude tak robiť automaticky aj v škôlke, škole či kdekoľvek inde.


Najlepšie spôsoby ako upokojiť choré dieťatko


Umývanie rúk je veľmi dôležité, lebo chrípka sa neprenáša iba vtedy, keď sa s chorým rozprávame alebo keď kašle a kýcha, ale aj kontaktom s predmetmi kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest a následným dotykom svojich úst alebo nosa, napríklad pri podávaní rúk, použití uterákov, kľučiek od dverí a podobne.

Prečítajte si tiež:

Med by nemal v domácnosti chýbať

Tento banánový zázrak na kašeľ určite vyskúšajte

Suchý kašeľ tlmte, vlhký však nepotláčajte


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia