Šarlachová angína „loví“ medzi deťmi v kolektívoch

Šarlachová angína „loví“ medzi
Ilustračné foto
2015-11-22 00:30:53 |

Deti chodia po prázdninách do jasličiek, škôlok a škôl už takmer tri mesiace a bacily dávajú ich imunite zabrať. Popri iných virózach šarapatí medzi nimi aj šarlachová angína.

Ak dieťaťu náhle stúpne teplota aj na 39 stupňov, má zimnicu, je unavené a sťažuje sa na bolesti v krku, je dosť možné,  že ho kvári práve šarlachová angína. Často sa pridruží zvracanie a bolesti brucha. Sami diagnózu určíme iba ťažko, príznaky ako horúčka a boľavé hrdlo sú typické aj pri klasickej angíne. Tú však spôsobujú buď vírusy alebo baktérie a pôvodcom šarlachovej angíny je vždy baktéria Streptococcus pyogenes skupiny A, ktorá produkuje toxín zodpovedný za príznaky ochorenia. 

Pri šarlachovej angíne sa objaví typický výsyp, ktorý je spojený so streptokokovou angínou so zápalom mandlí prejavujúcim sa spomínanou bolesťou v krku. Časté sú tiež zdurené uzliny, bolesti hlavy a môžete si všimnúť v prvých dňoch belavý, neskôr malinovo červený jazyk. Potrebné je podávať antibiotiká, obvykle na desať dní, takže sa pripravte aspoň na dvojtýždňový výpadok z detského kolektívu. 

Neliečená šarlachová angína môže spôsobiť vážne komplikácie

U bábätiek do piatich mesiacov je šarlachová angína veľmi vzácna, no pri väčších deťoch sa s ňou rodičia pravdepodobne stretnú. Pri dojčatách a batoľatách sa často prejavuje len hnisavou nádchou, zväčšenými uzlinami a môže spôsobiť zápal stredného ucha. Časť starších detí reaguje na baktériu spomínanými vysokými horúčkami, u iných je priebeh miernejší s mierne zvýšenou teplotou a slabou bolesťou v krku.  


Bojujte proti nachladnutiu citrónmi


Ochorenie nikdy nepodceňujte a navštívte pediatra. Pri neliečenej šarlachovej angíne môže byť výsledkom chudokrvnosť, zápal prínosných dutín či vznik hnisavého ložiska za mandľami, no ešte horšie je, že neliečené streptokokové ochorenia môžu spôsobiť poškodenie srdcového svalu, chlopní, poruchy nervového systému či ťažkosti s kĺbmi alebo obličkami. Prejavia sa aj niekoľko týždňov po prekonaní ochorenia. V minulosti mala choroba ťažký priebeh s vážnymi komplikáciami, no dnes používané antibiotiká na báze penicilínu komplikácie takmer úplne odstránili.

Liečba

Dieťa so šarlachovou angínou je nutné izolovať, lebo nákaza sa veľmi rýchlo šíri. Ak sa objavila v triede, ktorú dieťa navštevuje, pri čo i len trochu oslabenej imunite je veľmi pravdepodobné, že ju „schytá“.

Lekár obvykle predpíše penicilínové antibiotiká, u detí s alergiou uprednostní tetracyklín alebo erythromycín. Pri horúčke je potrebné podávať lieky na jej zníženie. Dôležitý je pokoj a dodržiavanie pitného režimu. Nikdy nedávajte nedoliečené dieťa do kolektívu, aby ste sa vyhli možným neskorším komplikáciám.

 

Prečítajte si tiež:

Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

Zvyšujte deťom imunitu prírodnou cestou (1. časť)

Zvyšujte deťom imunitu prírodnou cestou (2. časť)

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia