Trápi drobčeka bruško? Rotavírusy jeseň a zimu milujú

Trápi drobčeka bruško? Rotavírusy
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-18 00:30:27 |

Bolesti brucha, hnačka, vysoké teploty, zvracanie... Takto sa ozývajú rotavírusy, ktorý sú v tomto období veľmi aktívne. Najčastejšie sa s nimi trápia deti od dvoch do piatich rokov.

Ak máte doma deti, asi to veľmi dobre poznáte. Najmä, keď začnú chodiť do kolektívu. A nemusí to byť ešte škôlka či škola, stačí detský kútik, materské centrum alebo aj obyčajný nákup v blízkom obchode. Rotavírusy, ktoré najčastejšie spôsobujú nepríjemné hnačkové ochorenia, sa do tela dostávajú z okolitých predmetov, na ktorých dlho prežívajú alebo z kontaminovanej potravy či tekutín. Sú také odolné, že ich len tak nezničíte ani bežnými čistiacimi prostridkami. Niekedy nepomôže ani dôsledná hygiena.  

Rotavírus sa usádza na stenách čreva a spôsobuje zápal, ktorý organizmu bráni spracovávať jedlo a tekutiny. Imunitný systém sa bráni a aktivuje vylúčenie vírusu hnačkou alebo vracaním. Najviac si s rotavírusovými hnačkami "užijú" deti, lebo v ich črevách má rotavírus ideálne podmienky na množenie. 

Ak vírus "chytíme", obvykle ani netušíme kedy a kde. Žiadne prvotné príznaky nečakajte. Ak sa rotavírus do tela dostal, prejaví sa zvyčajne do 48 hodín. Najčastejšími príznakmi sú vodnatá hnačka niekoľkokrát denne, bolesti brucha, zvracanie a horúčka. Vracanie a vysoké teploty by mali ustúpiť do dvoch dní, hnačka môže trvať dlhšie. 


Pri zvýšenej teplote u detí nepanikárte, ale hydratujte


Najzraniteľnejšie sú malé deti do päť rokov. Čím je dieťa staršie, tým je jeho telo voči vírusu odolnejšie. Povzbudzujúce je to, že najťažší priebeh má prvé rotavírusové ochorenie. Každé ďalšie už má miernejšie príznaky.

Dôležité je hydratovať

Najdôležitejšie zo všetkého je zabrániť dehydratácii detského organizmu. Často ide o veľmi ťažkú úlohu, lebo deti obvykle odmietajú dať čokoľvek do úst. Skúste použiť striekačku alebo malú lyžičku a každých pár minút sa snažiť dostať do malého pacienta aspoň trošičku tekutín. Ideálna je dojčenská voda, harmančekový, repíkový alebo veľmi slabý čierny čaj. V lekárni dostanete kúpiť rehydratačný roztok, prípadne si ho môžete vyrobiť doma. Ani tu však nie je úspech zaručený, všetko závisí od spolupráce dieťatka. 


Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať


Ak sa vám podarí udržať pod kontrolou hydratáciu, mali by ste liečbu zvládnuť doma, no ak začne dieťa prejavovať známky dehydratácie, je potrebné vyhľadať lekára. Urobte tak aj vtedy, ak má dieťa horúčku nad 39 stupňov Celzia a neklesá, dostane kŕče alebo triašku. V nemocnici skončia najčastejšie bábätká, ktorým je potrebné dopĺňať tekutiny infúziami.

Pri domácej liečbe prvé dva dni dávajte pacientovi iba tekutiny, na tretí deň možno začať s diétnou stravou. Vhodná je ryža, varená mrkva a banány. 

Prevencia: probiotiká a očkovanie

Ak máte z hnačiek u detí úplnú hrôzu, skúste to s prevenciou. Podľa vedcov z Thajska pomáha podávanie probiotík. Pri podávaní tým najmenším je vhodné poradiť sa s pediatrom. Ak sa aj rotavírusovej infekcii nevyhnete úplne, mala by mať miernejší priebeh. Účinnou pomocou je aj očkovanie, ktoré síce tiež na sto percent nezabráni chorobe, no uchráni dieťatko pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou a infúziami. 

Očkovacia schéma

Očkovacia látka obsahuje živý, ale oslabený rotavírus, proti ktorému si imunitný systém dieťaťa vytvorí protilátky. Vakcinačná schéma pozostáva z dvoch dávok. Prvá dávka sa môže podať od 6 týždňov veku dieťaťa. Medzi dávkami treba dodržať časový odstup najmenej 4 týždne. Očkovanie musí byť ukončené do 6 mesiacov. Nepodáva sa injekčne, ale striekačkou priamo do úst.

 

K téme:

Bojuje aj váš drobec s brušnou virózou?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia