Pri zvýšenej teplote u detí nepanikárte, ale hydratujte

Choré dieťa
Choré dieťa
Zdroj: photl.com
2013-11-24 19:33:27 |

Zažil to snáď každý rodič. V noci vás zobudí plač dieťaťa, ktoré je na dotyk horúce. Prvý inštinkt velí volať lekára. Omnoho lepšie je však držať sa rady odborníkov - zhlboka sa nadýchnuť a nepanikáriť.

Samozrejme , ľahšie sa to povie ako urobí. Mnohí rodičia majú tendenciu šalieť, keď sa teplota ich dieťaťa šplhá vysoko. Mnohí si myslia, že horúčka je nebezpečná. Ale v drvivej väčšine prípadov to nie je nič vážne,“ upokojuje pediater zo spriengfieldskej detskej nemocnice Robert Steele. Ako pripomína, horúčka je v istom zmysle dobrá vec, lebo znamená, že imunitný systém dieťaťa robí svoju prácu tým , že bojuje s infekciou. Zdravé deti všetkých vekových kategórií podľa neho zvyčajne tolerujú bez komplikácií aj horúčku okolo 41 stupňov Celzia. „Je pravdepodobné , že teplota vášho dieťaťa sa k tomuto desivému číslu nikdy nepriblíži, no treba byť na to pripravený,“ dodáva. Zdôrazňuje, že základom pri akokoľvek zvýšenej teplote je drobca hydratovať.

Spôsoby, ktorými odmeriate teplotu u detí

U malých detí je najlepším a najpresnejším spôsobom meranie teploty v konečníku. Špičku teplomera nezabudnite pred meraním potrieť olejom alebo krémom, aby ste dieťatku neublížili. Pri dojčatách do šiestich mesiacov odrátajte z nameranej hodnoty pol stupňa a od šiestich mesiacov 0,7 stupňa Celzia, lebo v zadku je teplota vyššia. Ďalšími možnosťami ako zistiť teplotu je meranie v ústach, uchu alebo podpazuší. Na trhu sú rôzne typy teplomerov, k obľúbeným patria rýchlobežky a digitálne cumlíkové. Rýchle a pohodlné je meranie teploty ušným teplomerom, ten však patrí k tým drahším. Deti od troch rokov by nemali mať problém s meraním pod pazuchou, ak však vydržia meranie v konečníku, bude presnejšie.

Základné rady pri zvýšenej teplote a horúčke u detí

. priemerná telesná teplota je od 36,5 do 37,0°C.

. mierne zvýšená teplota je od 37,5 do 38,0°C.

. ľahká horúčka je od 38,0 do 38,5°C.

. vysoká horúčka je nad 39,0°C.

1. U bábätiek do troch mesiacov je zvýšená teplota vždy dôvodom na návštevu lekára. Ich imunitný systém nie je plne vyvinutý a pri zvýšenej teplote u nich môže ísť aj o život ohrozujúce infekcie ako je bakteriálna meningitída a pnemónia.

2. U dojčiat od troch do šiestich mesiacov je nutné navštíviť lekára, ak ich teplota stúpne nad 38,3 stupňa Celzia.

3. Pri deťoch nad šesť mesiacov stačí navštíviť lekára až vtedy, ak teplota stúpne nad 39,4 stupňa Celzia. Ak je nižšia a nemajú žiadne iné ťažkosti, môžete počkať dva alebo tri dni, či neklesne sama. Ak sa však k zvýšenej teplote pridružia aspoň dva z týchto príznakov, návštevu lekára neodkladajte - kašeľ , bolesť v hrdle , nádcha alebo upchatý nos , bolesť tela , bolesti hlavy , zimnica, únava a hnačka.

4. Zvýšenú teplotu do 38,3 stupňa Celzia (pri meraní v konečníku alebo ústach po odrátaní) neznižujeme pomocou liekov – antipyretík, ak dieťaťu nespôsobuje ťažkosti, alebo v minulosti neprekonalo febrilné kŕče, teda záchvaty z vysokej teploty. Najdôležitejší je prísun dostatočného množstva tekutín.

5. Zdravé dieťa potrebuje za 24 hodín vypiť toľko tekutín, koľko predstavuje 10 až 15 % jeho telesnej hmotnosti. Dieťa s horúčkou ich potrebuje viac. U dojčaťa od pol roka do roka je to približne 0,5 až 1 liter tekutín na 24 hodín. U väčších detí sú to 1 až 2 litre tekutín na 24 hodín. U malých detí sa dostatočný príjem tekutín ukáže na plienke. Dieťa treba prebaľovať každé dve až tri hodiny a všímať si ako dlho nemočilo. Polročné bábätko musí mať pocikanú plienku každé tri až štyri hodiny.

6. Okrem tekutín je potrené dopriať dieťaťu aj pokoj v posteli. Telo sa sústreďuje na boj s chorobou, preto mu netreba vnucovať veľa jedla, lebo tráviace pochody sú spomalené. V izbe by nemalo byť príliš horúco a vhodné je ľahké, vzdušné oblečenie a tenká prikrývka.

7. Pri horúčke nad 38,3 stupňa Celzia (po odrátaní) môžete siahnuť po antipyretikách. Deťom a adolescentom nikdy nepodávajte kyselinu acetylsalicylovú (Aspirín, Acylpyrín), lebo u nich zvyšuje riziko zriedkavého, ale smrteľného Reyovho syndrómu. Za najbezpečnejšiu látku sa považuje paracetamol (Panadol, Paralen). Používajú sa tiež lieky s ibuprofénom (Nurofen, Ibalgin, Brufen), ktoré majú aj protizápalový efekt. Ak podávate jeden druh, odstup medzi jednotlivými dávkami je šesť hodín, ak sa rozhodnete pre striedanie paracetamolu a ibuprofénu, možno tak robiť každé tri hodiny.

8. Horúčku môžete znižovať aj fyzikálnymi metódami, ku ktorým patria zábaly, kúpele vo vlažnej vode alebo sprcha. Pri zábaloch u detí postupujeme tak, že do vlažnej vody namočíme osušku či bavlnenú plienku a ľahko vyžmýkame. Zabalíme iba hrudník a brucho, končatiny neochladzujeme. Pri sprche a kúpeli nezabudnite, že voda by mala byť len o niečo chladnejšia ako je teplota tela. Príliš studená voda vyvolá triašku, po ktorej sa teplota zvýši ešte viac. Viacerí odborníci sa však zhodujú, že takéto ochladzovanie veľký zmysel nemá, keďže zábaly ani kúpeľ neovplyvňujú centrum v hypotalame, teda v časti mozgu, ktorá je vnútorným termostatom.

Zvýšenú teplotu nepodceňujte, dieťa sledujte

Mnohí odborníci v súčasnosti odporúčajú nepodávať lieky na zníženie teploty vôbec, ak dieťa horúčku dobre znáša. Za zbytočné považujú aj budenie ho z pokojného spánku len pre podanie lieku. K tomu by ste mali pristúpiť až v prípade, ak je dieťa nepokojné, má bolesti alebo prejavuje známky vážnej dehydratácie z vysokej teploty.

Zvýšenú teplotu napriek tomu nikdy nepodceňujte. Dieťa sledujte a ak sa vám nezdá niečo v poriadku, navštívte lekára. Ak je a spí úplne normálne a počas ochorenia má aj obdobia hravosti, pravdepodobne nepotrebuje žiadnu liečbu. Ak je nepokojné, mrzuté a na prvý pohľad choré, pre vylúčenie bakteriálnej infekcie je potrebné vyšetriť kvapku krvi z prsta na CRP – C- reaktívny proteín.

Zvýšená teplota s ďalšími príznakmi môže signalizovať množstvo ochorení, to však už dokáže určiť iba lekár pomocou vyšetrení.

 


Foto: Photl.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia