Česko nepustí do škôl ani nezaočkované deti zo Slovenska

Česko nepustí do škôl
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-18 00:30:46 |

Chcete, aby vaše dieťa navštevovalo škôlku alebo školu v susednom Česku? Tak si pripravte jeho očkovací kalendár. Bez toho ho neprijmú.

Dieťa, ktoré neabsolvuje všetky povinné očkovania, nemôže žiadna škôlka ani škola v Českej republike prijať. Ak by tak urobili, hrozí im pokuta do výšky pol milióna českých korún. Dokonca takéto dieťa nemôže strážiť ani profesionálna opatrovateľka. Vyplýva to z novely zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá ešte čaká na podpis prezidenta Miloša Zemana.

„Deti cudzincov, ktorí nedoložia očkovací kalendár, musia pred nástupom do škôlky alebo školy absolvovať očkovanie v súlade s platným očkovacím kalendárom Českej republiky,“ priblížila pre náš portál vedúca tlačového oddelenia českého rezortu zdravotníctva Štěpánka Čechová. Ako dodala, pre účely prijatia dieťaťa do materskej školy je potrebné, aby bolo zaočkované v rozsahu 2+1 dávka hexavakcínou a v rozsahu 1 dávka očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a rubeole.  


V Česku nebudú môcť deti bez plného očkovania chodiť do školy


Na Slovensku je legislatíva benevolentnejšia. Škôlky ani školy nemôžu požadovať pre prijatie dieťaťa absolvovanie povinného očkovania. Aj keď na prijatie do škôlky je potrebné potvrdenie detského lekára, že dieťa je zdravotne spôsobilé navštevovať kolektívne zariadenie a jeho súčasťou je tiež údaj o povinnom očkovaní, riaditelia škôlok a škôl nemajú právo podmieňovať prijatie dieťaťa absolvovaním povinného očkovania.

 

Prečítajte si tiež:

Tieto uslzené očká po očkovaní sú na zjedenie

Očkovanie riešia rodičia po celom svete

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia