Ktoré povinné očkovania čakajú deti tento rok?

Ktoré povinné očkovania čakajú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-16 07:00:29 |

Viete, ktoré očkovania sú na Slovensku povinné? Ich zoznam nájdete v očkovacom kalendári, ktorý každoročne zverejňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Dosiahnutý vek 2 - 3 mesiace

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna, Vírusová hepatitída typu B, Hemofilové invazívne nákazy – 1. dávka

Očkovanie detí proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym nákazám je povinné v rámci pravidelného povinného očkovania. Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami hexavalentnej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa, pričom prvá dávka sa podá najskôr v prvom dni desiateho týždňa života.

Pneumokokové invazívne ochorenia – 1. dávka

Očkovanie detí proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam je povinné v rámci pravidelného povinného očkovania. Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami konjugovanej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa.

 

Dosiahnutý vek 4 – 5 mesiacov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna, Vírusová hepatitída typu B, Hemofilové invazívne nákazy – 2. dávka

Pneumokokové invazívne ochorenia - 2. dávka

 

Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciuvo výskyte pertussis (čierneho kašľa), je potrebné vykonať očkovanie čo najskôrpo disahnutí určitého veku života. Na povinné očkovanie dojčiat proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam je určená 13-valentná konjugovaná vakcína alebo 10-valentná konjugovaná vakcína. Všetky dávky základného očkovania sa majú vykonať rovnakou očkovacou látkou.

 

Dosiahnutý vek 14 – 17 mesiacov

Osýpky, Mumps, Ružienka (MMR) – základné očkovanie

Očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke je povinné v rámci pravidelného povinného očkovania. Vykonáva sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života dieťaťa. Preočkovanie sa vykoná v 11. roku života. Očkovanie sa vykonáva trojzložkovou očkovacou látkou, ktorá obsahuje oslabený vírus osýpok, mumpsu a ružienky.

 

Dosiahnutý vek 5 rokov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna – 1. preočkovanie

Preočkovanie detí proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne jepovinné v rámci pravidelného povinného očkovania. Preočkovanie sa vykonáva dvoma dávkami tetravalentnej očkovacej látky so zníženým obsahom antigénov. Prvé preočkovanie sa vykonáva v 6. roku života dieťaťa, druhé preočkovanie v 13. roku života.

 

Dosiahnutý vek 10 rokov

Osýpky, Mumps, Ružienka (MMR) - preočkovanie

 

Dosiahnutý vek 12 rokov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna – 2. preočkovanie

 

Môže vás tiež zaujať:

Nepovinné očkovania - prínosy a negatíva (1. časť)

nepovinné očkovania - prínosy a negatíva (2. časť)

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: UvzSR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia