Choroba špinavých rúk: Očkovať či neočkovať?

Choroba špinavých rúk: Očkovať
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-26 12:02:50 |

Pediatri často odporúčajú, aby rodičia dali ratolesti, ktoré nastupujú do škôlky či školy, proti tejto chorobe zaočkovať. V čom spočíva jej riziko?

Choroba špinavých rúk alebo odbornejšie hepatitída typu A sa prenáša neumytými rukami do tráviaceho traktu a krvou nakazeného do jeho pečene. Dobrou správou je, že väčšinou končí úplným uzdravením, zanecháva doživotnú imunitu, neprechádza do chronického štádia ako iné typy hepatitíd a len veľmi zriedkavo končí  smrťou. Nepríjemnosťou je to, že malé deti ju môžu dostať veľmi ľahko, vyžaduje si pobyt v nemocnici, pomerne dlhú liečbu  a prísny režim.

Šírenie nákazy, príznaky a liečba

Žltačku typu A spôsobuje veľmi odolný hepatovírus a inkubačná doba ochorenia je 15 až 60 dní. Vírus prežíva napríklad aj na povrchu ovocia a zeleniny, na spoločných hračkách, odoláva tiež mrazu. Zákernosť choroby je v tom, že pacient je najinfekčnejší vtedy, keď ešte nemá žiadne príznaky. Keď sa objavia, často si ich môžeme pomýliť s iným vírusovým ochorením – dieťa je unavené, nechutí mu jesť,  má horúčku, bolí ho bruško alebo má hnačku. Typické príznaky sa objavia po dvoch až troch dňoch, keď mu ožltnú očné bielka, moč je zvyčajne tmavší a stolica, naopak, bledšia. Niekedy však môžu úplne chýbať, ratolesť môže byť napríklad len viac unavená ako inokedy.

Ak sa dieťa chorobou špinavých rúk nakazí, treba rátať s tým, že si poleží v nemocnici na infekčnom oddelení. V prvom štádiu je nevyhnutný pokoj na lôžku, po týždni až desiatich dňoch začína rekonvalescencia spočívajúca v prísnej pečeňovej diéte.

Prečo práve deti?

Najčastejšími pacientmi sú  škôlkari a mladší školáci. Dôvodom je najmä to, že len ťažko možno ustriehnuť čo všetko chytia do rúk, ktorými neskôr chytajú aj jedlo, prípadne si dávajú prsty do pusy. Vírus sa prenáša aj pri používaní škôlkarských a školských toaliet, lebo deti si často zabudnú umyť ruky. Ak sa nakazí v kolektíve jedno dieťa, je veľká pravdepodobnosť, že nakazí aj ostatných spolužiakov. Práve z toho dôvodu mnohí lekári odporúčajú ako vhodnú prevenciu očkovanie.  Je však len na rodičoch, ako sa rozhodnú.

Reálne, výrazné komplikácie sa pri ochorení obvykle neobjavujú, no ak sa ratolesť nakazí, vyradí ju to na dosť dlhý čas z bežného života, absolvuje pobyt v nemocnici a bude potrebné minimálne pol roka veľmi dôkladne dbať na jej stravovanie. Deti však chorobu zvládajú lepšie ako dospelí.

Očkovanie

Očkovanie proti hepatitíde typu A nie je u nás povinné. Deti sa očkujú od 1. roka života podľa druhu vakcíny, základné očkovanie pozostáva z jednej dávky, ktorá vyjde zhruba na 20 eur. Na udržanie dlhodobej ochrany pred vírusom sa odporúča podať aj druhú dávku. Dostupné sú aj kombinované vakcíny, ktoré ochránia pred vírusom hepatitídy typu A aj typu B. Vtedy sa očkuje troma dávkami. Očkovanie proti hepatitíde typu B patrí medzi povinné, takže väčšina detí kombinovanú vakcínu nepotrebuje.

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia