Proti HPV vírusu možno očkovať aj chlapcov

Proti HPV vírusu možno
Ilustračné foto
2013-11-27 13:01:37 |

Vedeli ste, že očkovanie proti human papiloma vírusu (HPV), ktoré môže ochrániť dievčatá pred rakovinou krčka maternice, môže ochrániť pred rakovinou aj chlapcov?

HPV je skratka pre ľudský papilomavírus, ktorého nositeľmi sú rovnako ženy, ako aj muži. Riziko nákazy nesúvisí s promiskuitou, aj keď HPV infekcia sa považuje za sexuálne prenosné ochorenie. Dievčatá sa môžu nakaziť od prvého alebo jediného partnera. Kým však cytologické odbery na gynekologických prehliadkach sú zamerané aj na zisťovanie prítomnosti HPV vírusu, pri urologických vyšetreniach u mužov to nie je bežné. Pritom, ak mal styk so ženou nakazenou HPV, je pravdepodobné, že jeho nositeľom je aj on.

Význam HPV vakcíny u chlapcov

HPV môže u mužov môže spôsobiť rakovinu konečníka, úst či hrdla, alebo penisu. Podľa tvrdení Národného centra pre imunizáciu a respiračné choroby z Atlanty v americkej Georgii každý rok lekári diagnostikujú tisíce prípadov rakoviny u mužov, ktorú spôsobil HPV vírus a mnohým prípadom by mohla zabrániť vakcinácia. Vhodné je očkovať chlapcov vo veku od 9 do 12 rokov. Vakcína tiež môže pomôcť predchádzať vzniku genitálnych bradavíc a v neposlednom rade pomôže aj neočkovaným dievčatám tým, že očkovaní chlapci vírus nebudú šíriť.

Prečo je nutné očkovať v tak skorom veku?

Vakcína HPV pozostáva z troch dávok. Najlepšie podľa národného centra chráni dievčatá a chlapcov, ktorí dostanú všetky a majú dostatok času na vytvorenie imunity skôr, než začnú byť sexuálne aktívni. Navyše účinnosť očkovania je vyššia u mladších detí. Neznamená to však, že po tomto veku je už neskoro. V stanovisku Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti sa uvádza, že je účinná až do veku 45 rokov.

Bezpečnosť HPV vakcíny

Národné centrum z Atlanty tvrdí, že vakcínu podrobili vedci prísnym štúdiám a medzi bežné nežiaduce účinky zdokumentované počas testovania patrí bolesť v ruke, do ktorej bola podaná vakcína, zvýšená teplota, závraty a žalúdočná nevoľnosť. Niektoré deti môžu po očkovaní alebo po akejkoľvek injekcii odpadnúť. Pri aplikácii vakcíny by preto mali sedieť alebo ležať a zotrvať v pokoji 15 minút.

Spôsob očkovania

Kým v niektorých štátoch v súčasnosti očkujú celé populácie chlapcov a dievčat, na Slovensku je to na báze dobrovoľnosti. Na trhu sú dva typy vakcín, jeden zahŕňa aj očkovanie proti genitálnym bradaviciam a druhý nie. Všetky tri dávky vakcíny by sa mali do organizmu dostať počas jedného roka. Je na rodičoch, či sa rozhodnú dať svoje deti zaočkovať alebo nie.


Foto: photl.com
Zdroj: cdc.gov, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia