Bábkovým divadlom chcú v deťoch odbúrať strach zo smrti

Bábkovým divadlom chcú v
Ilustračné foto
Zdroj: YouTube/Bábkové divadlo Košice
2017-02-08 15:00:24 |

Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) uvedie v piatok ako svoju 202. premiéru divadelnú hru Lišiak a Lišiačik. Nevyhýba sa ani téme smrti.

Prostredníctvom malého a neposedného Lišiačika priblíži detskému divákovi, ako prebieha život v lese i mimo neho. Autorkou diela je Marta Guśniowska, preložil ho Juraj Andričík a zrežíroval Jacek Malikowski.

Život starého Lišiaka a Lišiačika plynie v rozhovoroch, skrývaní sa pred zlým pytliakom a v prípade Lišiačika v bezstarostných hrách, ale len dovtedy, kým sa nestane nešťastie, pri ktorom starého Lišiaka smrteľne postrelia. „Je to rozprávka o živote, smrti, priateľstve a láske, plná nežného humoru, ale aj o tom, že všetko má svoj čas," priblížila manažérka kultúrnych činnosti BDK Ladislava Juhászová.

„Je to inscenácia, ktorá je možno náročnejšia. Myslím si, že dramaturgia divadla by mala obsahovať inscenácie, ktoré sú možno založené na kopancoch, nejakých upchaniach a sú zaujímavé pre maličké deti, ale, samozrejme, mali by mať aj výchovný charakter. Táto inscenácia je takou, ktorá trocha núti detského diváka zamyslieť sa nad tým, o čom je život cez to, ako sa Lišiačik pripravuje na život," uviedol riaditeľ BDK Pavol Hrehorčák.

Podľa umeleckého šéfa a dramaturga BDK Ivana Sogela chcú v hre ukázať kolobeh života, zrodenia a zániku. „Starý človek umiera a mladý sa rodí. Je to pre nás mimoriadne vážna a zaujímavá téma, ktorá bola doteraz možno aj obchádzaná v bábkových divadlách, pretože ľudia väčšinou vnímajú, že pre deti by to mali byť hry možno nenáročné. Práve my hráme o smrti, pretože si myslím, že deti by už odmalička mali vedieť, že súčasťou života je aj smrť. V tejto našej inscenácii uvidia, že smrť nie je nič hrozné, je súčasťou života, že človek môže kedykoľvek odísť a život ide ďalej," priblížil Sogel.

Inscenácia Lišiak a Lišiačik je treťou hrou Marty Guśniowskej, ktorú Bábkové divadlo v Košiciach uvádza. V repertoári divadla možno nájsť jej hru O bračekoch, sestričkách svätého Františka a príbeh O rytierovi bez koňa.

      


Foto: Bábkové divadlo Košice
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia