Už viete, kam zoberiete deti na MDD?

Už viete, kam zoberiete
Ilustračné foto
2015-05-27 00:01:35 |

Špuntíci sa vyspia ešte päťkrát a bude tu ich deň. Keďže 1. jún vychádza na pondelok, je viac ako jasné, že nadchádzajúci víkend bude patriť najmä im!

Drobnosti a sladkosti hrajú hlavnú úlohu počas Medzinárodného dňa detí. No a samozrejme, nejaké tie milé prekvapenia a výlety s rodinou. Pripravených je také množstvo akcií, že by ste ich zoznam mohli študovať aj celý deň. My sme vybrali zopár z nich, možno bude medzi práve aj tá, ktorá by podľa vás práve tých vašich oslávencov mohla osloviť:

Čo tak ochutnať strigônsky guláš alebo myšie chvostíky?

Na strigônskom guláši či myších chvostíkov, teda orechových rezancoch s lekvárom, si budú môcť pochutnať deti, ktoré prídu osláviť Medzinárodný deň detí na podujatie Rozprávková dedina 2015. Akciu, ktorú organizuje občianske združenie Mikroregión Južné Sitno, sa uskutoční v sobotu 30. mája o 13.00 h v obci Počúvadlo. 

Pre deti sú pripravené „rozprávkové stanovištia“, kde môžu vidieť úryvky zo známych rozprávok, napríklad Medveď Yogi, ježibaby Na krížnych cestách, Tri prasiatka či O siedmich kozliatkach. "V rámci rozprávok budú pripravené pre deti rôzne súťaže a atrakcie, ako trampolína či skákací hrad," uviedla za organizátorov Janka Bačíková.  Mikroregión Južné Sitno je združenie občanov šiestich obcí: Baďan, Beluj, Kráľovce–Krnišov, Počúvadlo, Prenčov a Žibritov. Deti z tohto mikroregiónu majú účasť na podujatí zdarma. Ostatné deti platia dve eurá.

 

Deťom bude patriť aj Bojnický zámok a zoologická záhrada

Netradičné detské prehliadky zámku pripravilo Slovenské národné múzeum  - Múzeum Bojnice a súťaž v hľadaní indícií po areáli či maľovanie na tvár Zoologická záhrada Bojnice pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Program v zámku bude 1. júna, ten v zoo o deň skôr, v nedeľu 31. mája. 

"Na zámku bude 1. júna deti sprevádzať prostredníctvom svojho čarovného príbehu pán Bartolomej a tajomstvo starých zabudnutých kufríkov im odhalí slúžka Betka. Detskí návštevníci si zároveň počas dňa budú môcť vyskúšať dobové kostýmy a premeniť sa na princov, princezné či dvorné dámy," uviedla k programu kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková. Čarovný príbeh pána Bartolomeja, ktorý detským návštevníkom na základe príbehu malej slečny Agnes Turzovej predstaví život v zámku v minulosti, si môžu deti a ich rodičia pozrieť o 10.30 h a 13.30 h. Hru na minulosť, počas ktorej slúžka Betka za pomoci starých zabudnutých kufríkov pomáha deťom odhaľovať minulosť a spoznávať bývalých majiteľov zámku, si môžu spolu s ňou zahrať o 9.30 h, 12.00 h a 15.00 h. Počas celého dňa budú detských i dospelých návštevníkov zámku sprevádzať lektori v dobových kostýmoch. 

Program zoologickej záhrady v Bojniciach bude prebiehať 31. mája od 10.00 h do 15.00 h. "Pre deti sme pripravili súťaž v podobe hľadania indícií v zoo, kurz kreslenia zvierat, stretnutie s pytónom či maľovanie na tvár," priblížila program Simona Kubičková zo Zoo Bojnice.  Najstaršia zoologická záhrada v tento deň zároveň vyhodnotí výtvarnú súťaž k 60. výročiu svojho založenia, v rámci ktorej mali deti nakresliť, ako podľa nich vyzerá správna oslava v zoo. "Obrázky budú následne vystavené aj počas narodeninových osláv zoologickej záhrady," uzavrela. 

 

Neobyčajné MDD na jednom obyčajnom sídlisku


 

Živá knižnica na Strečne

Návštevníkom Dňa detí na hrade Strečno ponúkne v nedeľu 31. mája v stredovekej dedine Paseka Amnesty International Slovensko v spolupráci s Považským múzeum (PM) v Žiline tzv. živú knižnicu. V nej  si ľudia namiesto knižiek môžu prepožičať osobu so zaujímavým životným príbehom a spýtať sa jej na všetko, čo ich bude zaujímať. Živé knižky budú príslušníci a príslušníčky menšín žijúcich na Slovensku. Podľa Kamily Gunišovej z Amnesty International Slovensko by sa návštevníci v reálnom živote s ľuďmi zo živej knižnice pravdepodobne nikdy neporozprávali. V ponuke 'kníh' nájdu hrdinov a hrdinky rôzneho etnického pôvodu, viery, sexuálnej orientácie, povolania alebo životného štýlu. Bude to prvá knižnica takéhoto typu.

Deň detí na hrade Strečno ponúkne od 9. do 18. hodiny aj ochutnávku stredovekej kuchyne Cechu Terra de Selinan, stredoveké hry so Skupinou historického šermu Wagus či vystúpenie sokoliarov sv. Bavona. Pre deti bude zaujímavá interaktívna rozprávka O Žabiakovi v podaní divadelného zoskupenia Kapor na scéne. Ako novinku uvedú výnimočné predstavenie tancujúcich psíkov.

 

Na palube jednorožca po Sade Janka Kráľa v Bratislave

Z akcií v hlavnom meste vyberáme štvrtý ročník celodennej akcie Na palube jednorožca , ktorú možno navštíviť v nedeľu 31. mája od 10:00 do 17:00 v areáli Auparku a v Sade Janka Kráľa. Na deti bude pri registrácii čakať fľaša minerálky Zlatá studňa Zlatíčko, sladký cupcake, informačný leták a originálna hracia karta, s ktorou budú môcť absolvovať 21 atraktívnych stanovíšť rozmiestnených po celom Sade Janka Kráľa. Stretnú sa s atraktívnymi súťažami, ukážkami  techniky a tiež ukážkami práce zásahových jednotiek akými sú Polícia, Hasiči, Horská služba, Záchranka,  Kynológovia a mnohí ďalší. Po úspešnom absolvovaní každého stanovišťa získajú deti  na zadnú stranu hracej karty pečiatku s písmenom. Na deti, ktoré  absolvujú všetky stanovištia a zozbierajú všetky písmena tajničky, čakajú fantastické ceny. Za správne vyplnenú tajničku získa každé dieťa svoju fotku víťaza a bude zaradené do žrebovania o atraktívne ceny. Pripravených  je množstvo sprievodných akcií a vystúpia tu mnohí detskí aj dospelí umelci.

 

FamilyParkom v Rakúsku či Tropicáriom v Budapešti deti určite nesklamete

Ak sa chcete s deťmi pozrieť za hranice, radosť im urobí návšteva Märchenparku nachádzajúcim sa medzi  obcami St. Margarethen a Rust pri Neusiedlerskom jazere asi 70 km od Bratislavy alebo návštevou najstaršej a zároveň najkrajšej zoologickej záhrady v Európe – v rakúskej Viedni. Neobanujete ani návštevu najväčšieho stredoeurópskeho morského akvária - Tropicaria v Budapešti. Nachádza sa na rozlohe 3000 m² a najväčšou atrakciou je 1,6 milión litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Veľkým ťahákom je tiež prales so skutočnou tropickou klímou a dokonca aj obyvateľmi pralesa! 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia