Našli ste už nejakú „kešku“? Ak ešte nie, rýchle do toho!

Našli ste už nejakú
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-04-11 00:30:14 |

Prepadli ste aj vy „keškovaniu“ alebo netušíte o čo ide? Ak ste ešte žiadnu „kešku“ nenašli, môžete to napraviť. Uvidíte, užijete si to vy aj deti. O čo vlastne ide?

Geocaching alebo pekne po našom „keškovanie“ nie je nič nové. Slovo geocaching sa skladá z dvoch slov - geo (zem) a caching (hľadanie), čo samo už prezrádza, že ide o skrýše ukryté na Zemi. Tí, ktorí „keškovaniu“ prepadli tvrdia, že hľadať „kešky“ je omnoho zaujímavejšie ako vybrať sa len tak na turistiku. Táto aktivita, ktorá v sebe spája turistiku, moderné technológie, interaktivitu, spoznávanie zaujímavých miest a napĺňa odvekú ľudskú túžbu nájsť nejaký poklad, je naozaj super zábavou pre celú rodinu.

„Keškovať“ môžete po celučičkom svete, v súčasnosti je po zemeguli aktívnych cca 1,3 milióna "kešiek". Nemusíte však mať obavy, netreba jazdiť nikam do zahraničia, mnoho ich nájdeme aj na Slovensku. Stačí si otvoriť internetovú stránku www.geocaching.com a po zaregistrovaní vyhľadať „kešky“ nachádzajúce sa vo vašom okolí. Dôležité je zaznamenať si súradnice miesta, na ktorom sa nachádza tá, ktorú chcete nájsť. Bez GPS zariadenia ju nájdete len ťažko. Nemusíte však vlastniť špičkovú techniku, vystačíte si aj so smartfónom vybaveným GPS. Pri každej „keške“ nájdete okrem súradníc aj popis miesta, kto ju založil, fotky, komentáre a podobne.


Dajte svojim prechádzkam zmysel: Vyskúšajte modernú honbu za pokladom


Čo je to „keška“?

Samotná „keška“ je obvykle vodeodolná plastová schránka, obal od filmu a podobne. Vždy by mala byť označená názvom „cache“. Tiež by sa v nej mal nachádzať denník (Logbook), do ktorého sa zapisujú jej nálezcovia a nejaký malý darček pre objaviteľov. Ten si môžete zobrať, no podmienkou je vložiť do „kešky“ náhradu – malý predmet vhodný najmä pre deti, lebo tie sa z nálezu „kešky“ tešia vždy najviac – napríklad postavičky z kindervajíčok. V žiadnom prípade by to nemali byť cigarety, peniaze, nemravné veci alebo akékoľvek potraviny, ani žuvačky či cukríky. Môže, ale nemusí v nej byť pero či ceruzka, preto si radšej nejakú zoberte so sebou, aby ste sa mohli po náleze „kešky“ zapísať.

 

No a to je všetko – radosť z pohybu a objavovania je zmyslom „keškovania“, ktoré sa určite oplatí aspoň raz vyskúšať. Po návrate domov sa nezabudnite o svoje pocity podeliť aj s ostatnými zápisom na webovej stránke.

Prečítajte si tiež:

Spoznávajme s deťmi prírodu: Vtáky

Spoznávajme s deťmi prírodu: Jarné kvetiny

Aby na prázdniny u vás len tak nezabudli: Pripravte vnúčatám skvelý program

Fotogaléria

foto
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia