Pieskovisko pred sezónou nezabudnite vyčistiť

Pieskovisko pred sezónou nezabudnite
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-11 16:30:19 |

Konečne tu máme trochu slniečka a tak sa deti s radosťou vrhnú do pieskovísk. Aj keď rodičom to veľkú radosť nerobí, namiesto zákazov radšej piesok pred sezónou vyčistite.

Okrem toho, že od jari do jesene sa len ťažko dokážeme zbaviť pieskových zrniečok, ktoré „opadávajú“ z detí a obvykle sú úplne všade, pieskoviská môžu byť aj zdrojom rôznych nákaz. Na deti tu striehnú viaceré zdravotné riziká. Zakazovať im hrať sa s pieskom, ktorý obvykle milujú, nie je ten najlepší nápad. Múdrejšie urobíte, ak budete dbať na dodržiavanie hygieny a opatrnosť.

Na deti číhajú mikróby aj sklo či injekčné striekačky


Varovanie pre rodičov: Viete, na aké pieskoviská púšťate svoje deti?


V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene môžu nakaziť deti rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami ako toxokaróza, toxoplazmóza či salmonelóza. Riziká z mechanického poškodenia predstavujú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.     

"V prípade mechanického poranenia dieťaťa napríklad znečistenou injekčnou striekačkou je nutné ranu ošetriť a dezinfikovať a informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe," radia odborníčky z ÚVZ SR. Tým môže byť možnosť očkovania proti hepatitíde typu A a B, pravidelné sérologické vyšetrenia, respektíve sledovanie zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov. Okrem mechanického poranenia dieťaťa sa totiž hrozí najmä nakazenie sa vírusovými hepatitídami a HIV.


Detské ihriská v materských školách nie sú najbezpečnejšie


Dôležitá je prevencia  

V rámci prevencie voči týmto nákazám je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. "Čo sa týka pieskovísk, sú potrebné pravidelné kontroly, zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk a ich čistenie od ihiel a odpadkov. Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania," informuje ÚVZ SR.

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška ministerstva. Podľa nej prevádzkovateľ pieskoviska pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva vodou najmenej raz za dva týždne počas sezóny, o čom musí viesť záznamy. Sezónou sa rozumie obdobie od prvého marca do 30. novembra. Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk nestanovujú.

 

Prečítajte si tiež:

Hračky: Kedy, čo a prečo?

 

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia