12 tipov, ako upratovať s deťmi a nezblázniť sa

12 tipov, ako upratovať
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-27 00:30:43 |

Môže byť veľmi náročné udržať čistotu a poriadok, keď máte doma malé deti, no nie je to nemožné. Tajomstvo úspechu spočíva v zapojení detí do riešenia.

Deti, najmä vo veku batoliat, rady pomáhajú a cítia sa hrdé na svoje úspechy. Keď im dovolíte utierať prach či vysávať, cítia sa významnou súčasťou domácnosti. Dôležité je neodstrkovať ich a nájsť úlohy, ktoré sú v rámci svojich možností schopné vykonávať. Deti vo veku dva až tri roky napríklad môže upratovať hračky naspäť do poličiek či škatúľ alebo po jedle pozbierať príbory či omrvinky z prestierania.

 

Majte realistické očakávania

Predškoláci ešte nemusia mať takú koordináciu alebo obratnosť, aby si úhľadne každé ráno ustlali posteľ. Buďte však hrdí na úsilie dieťaťa, neočakávajte dokonalosť a nekritizujte ho.

 

Buďte konkrétni

Deťom dávajte jednoduché pokyny. Ak päť alebo šesťročnej ratolesti oznámite, aby si upratala izbu, je to pre ňu veľmi všeobecné. Treba povedať úplne jasne: „Poukladaj autíčka“ alebo „Vráť do poličky všetky knihy.“  

 

Pomôžte si obrázkami

Úspech môžu priniesť aj jednoduché obrázky, ktoré nakreslíte na poličky alebo boxy na hračky – obrázok autíčka, knižky, kociek, lega, zvieratiek a podobne deťom pomôže určiť, čo do ktorej skrinky alebo škatule patrí.

 

Nastavte limity na množstvo hračiek

Upratovanie je oveľa rýchlejšie a ľahšie, keď dieťa narobí menší neporiadok, ako keď povyťahuje a povysýpa všetko, čo má v dosahu. Majte hračky pod kontrolou. V zornom poli dieťaťa by nemali byť všetky. Časť hračiek odložte do krytých poličiek a skriniek s tým, že tie vyťahujete iba vy. Hračky, s ktorými sa nehráva, vyraďte alebo darujte do škôlky, na charitu alebo do detského centra. Týmto rozvíjate u detí organizačné schopnosti.

 

Urobte z práce zábavu

Pomáhanie v domácnosti bude deti baviť viac, ak sa stane súčasťou hry. Pustite napríklad obľúbenú pieseň dieťaťa a dajte mu za úlohu pozbierať všetky hračky zo zeme dovtedy, kým pieseň skončí. Ak to stihne, môžete ho „podplatiť“.
 

Kde chýba pomoc, tam chýbajú hračky

V izbe je neporiadok, hračky sú rozhádzané po zemi, no dieťa vám nechce pomôcť ani za svet s ich upratovaním? Nevyhrážajte sa, nekričte. Len hračky jednoducho pozbierajte a oznámte, že skončia v koši alebo u iných detí a na nejaký čas ich schovajte. Ak sa vám nechce počúvať „cirkus“, ktorý dieťa spustí, urobte tak vtedy, keď pôjde spať.

 

Urobte z upratovania súťaž

Ak máte jedno dieťa, dajte si súťaž proti sebe, ak máte detí viac, nechajte súťažiť ich. Môžete napríklad vymyslieť také disciplíny, kto skôr poutiera prach v určitom priestore, poumýva obkladačky na niektorej stene v kúpeľni, poukladá rýchlejšie niektoré hračky do poličky a podobne. Ten, kto bude rýchlejší, si určite zaslúži zase nejakú odmenu.


 Urobte dieťaťu zoznam

Keď dokáže vaša ratolesť čítať, vypracujte pre ňu zoznam prác, ktoré má na starosti. Dbajte na to, aby obsahoval iba také činnosti, ktoré už je schopná zvládnuť. Súčasťou by mal byť aj časový rámec, dokedy je potrebné všetko dokončiť.

 

Vyrobte farebný graf

Deti vždy motivuje získavanie dobrých bodov, za ktoré ich čaká odmena. Uvidíte, že ak vyrobíte graf, do ktorého budete farebne značiť body za splnené úlohy, upratovanie bude ratolesť baviť viac. Dohodnite sa, aký počet bodov musí nazbierať k tomu, aby si zaslúžila odmenu.


Dajte deťom čas

Rodičia obvykle očakávajú, že deti urobia veci v okamihu, keď ich o ne požiadajú. To je celkom bežné u potomkov do piatich rokov, no s pribúdajúcim vekom sa deti sústreďujú na niečo iné. Múdrejšie je dať im čas – použite napríklad formulku „pred večerou“, „po rozprávke“, „zajtra popoludní“ a podobne. Dôležité je vytvoriť im priestor na to, aby sa úlohy zhostili.

 

Neupratujte upratané deťmi

Ak sa vám výsledok detského upratovania nepozdáva, zažmúrte oči a zahryznite si do jazyka. Ak začnete po ňom nanovo upratovať, posielate mu správu, že jeho práca nebola dosť dobrá. Týmto spôsobom ho rýchlo odradíte a výsledkom bude to, že sa nebude snažiť o zlepšenie, ale bude sa spoliehať na vás, že to urobíte tak, ako treba. Pomôže vám to, ak nebudete deťom dávať úlohy, ktoré vás budú dráždiť, ak ich nesplnia podľa vašich predstáv.

 

Nezabúdajte na uznanie

Snažte sa pochváliť a podporiť dieťa aj vtedy, keď úlohu nesplní tak, ako ste si predstavovali. Neklamte, že je to skvelé, ale poďakujte mu za úsilie.

 

 

Čím možno poveriť drobca od dvoch do troch rokov?

Čím možno poveriť drobca od štyroch do piatich rokov?

Čím možno poveriť dieťa od 6 do 7 rokov?

Čím možno poveriť dieťa vo veku 8 až 9 rokov?

Čím možno poveriť dieťa vo veku od 10 do 11 rokov?

Čím možno poveriť deti od 11 rokov?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia