Bezpečnosť je dôležitá aj pri hračkách

Bezpečnosť je dôležitá aj
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-16 12:01:09 |

Hračky, to sú poklady z detstva. Ak si však nedáte pozor, môžu byť pre drobčeka nebezpečné. Na čo si dať pozor?

1. Pre dieťa kupujte hračky vhodné pre jeho vek. Na väčšine nájdete štítok s odporúčaním, od akého veku je konkrétna hračka vhodná, čo je dobrý východiskový bod pri výbere.

Pozrite sa na schopnosti a vyspelosť drobca realisticky. Hračky, ktoré majú napríklad projektily, nie sú vhodné pre deti do štyroch rokov a dokonca ani niektoré šesťročné ratolesti nie sú dosť zrelé na to, aby ich bezpečne ovládali.

Veľmi opatrní buďte pri deťoch do troch rokov a vyhýbajte sa hračkám obsahujúcim malé súčasti – nikdy neviete, kedy si zmyslia dať si ich do úst. Pravdepodobne ste už počuli odporúčanie, že do troch rokov by deti nemali mať v dosahu žiadne veci, ktoré bez problémov prejdú rolkou od toaletného papiera. Ak váš drobec patrí k tým, ktorí veľmi radi všetko ochutnávajú, držte sa toho striktne.

2. Kupujte radšej menej, no kvalitných hračiek. Hračky, ktoré vám zostali po starších súrodencoch, ako pamiatka na vaše detstvo alebo vám suseda ponúkne poklady po jej deťoch či vnúčatách, pozorne skontrolujte. Zamerajte sa na také maličkosti ako sú oči na bábikách, gombíky, priadze, stuhy, koráliky, kolieska na malých autíčkach a podobne. Ak nedržia pevne, preč s nimi. Uistite sa, že chvost plyšového zvieratka je pevne prišitý a švy tela sú vystužené. Dôležité je aj to, aby hračky nemali ostré hrany a farba sa neolupovala.

3. Majte na mysli, že dieťa musí byť na hračku fyzicky pripravené. Kupovať  väčší bicykel, aby mu vydržal na viac sezón, nie je dobrý nápad. Takáto taktika môže mať za následok vážne zranenia, ak dieťa ešte nie je fyzicky schopné kúpenú vec bezpečne ovládať. Kupujte hračky a pomôcky vhodné pre fyzickú konštrukciu vášho dieťaťa, vždy ich môžete predať cez množstvo internetových bazárov a za utŕžené peniaze kúpiť o rok novú, opäť dieťaťu primeranú hračku.

4. Balóniky nenechávajte deťom len tak na hranie. Použite ich ako súčasť oslavy alebo im ich nafúkajte a nechajte na hranie zásadne len vo vašej prítomnosti. Latexové balóny predstavujú vážne riziko udusenia dieťaťa. Ak prehltne nenafúknutý balónik alebo zabudnutý kúsok z prasknutého, vytvorí sa v dýchacích cestách tesný uzáver a dieťa nebude schopné dýchať.

5. Nekupujte príliš ťažké hračky. Nikdy neviete, kedy môže na drobca takáto hračka spadnúť a ublížiť mu.

6. Nekupujte pre deti do troch rokov hračky s motúzom alebo káblom dlhším ako 12 cm. Táto dĺžka je ešte bezpečná, no dlhšiu šnúru by si dieťa mohlo omotať okolo krku a uškrtiť sa. Ak je motúz dlhší, dovoľte mu hračku používať iba vo vašej prítomnosti alebo ho, ak je to možné, skráťte. Hneď ako sa bábätko naučí v postieľke dvíhať na kolená, odstráňte z nej detský kolotoč a všetky závesné hračky.

7. Vyhýbajte sa hračkám s malými magnetmi. Nikdy neviete, kedy môžu z hračky vypadnúť a dieťa ich prehltne. Ak zje dva alebo viac, prípadne magnet a nejakú malú kovovú súčiastku, môžu byť k sebe priťahované cez črevnú stenu a spôsobiť veľké zdravotné problémy – zablokovanie čriev, roztrhnutie čreva či infekciu. Hračky s magnetmi by sa nemali dostať do rúk ani starším deťom.

8. Dávajte pozor na chemické jedy nachádzajúce sa v hračkách. Pre deti nebezpečné ftaláty alebo „zmäkčovadlá“ nájdete hlavne v plastových hračkách kúpených na trhoch a v lacných obchodoch. Kadmium, olovo, ortuť a arzén sú ďalšie látky, ktoré môžete nájsť vo všetkom od bábik, akčných figúriek až po detské šperky a plyšové zvieratká. Lepšie urobíte, ak investujete do menšieho množstva kvalitných hračiek, napríklad drevených, pri ktorých výrobca garantuje zdravotnú nezávadnosť. Ak natrafíte na dve, na prvý pohľad veľmi podobné hračky, no cenovo sú veľmi rozdielne, môže to byť práve pre použité materiály.

Vhodné je sledovať stránku soi.sk, na ktorej Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na nebezpečné hračky, ktoré sa objavia na trhu. Nenájdete tam síce všetky, ale pri výbere vám to môže predsa len napovedať. Pomôcť vám môže tiež stránka HealthyStuff.org (v angličtine), ktorá obsahuje databázu tisícov hračiek a iných výrobkov podľa značky, typu a chemického rizika.  

9. Ak máte doma súrodencov, staršiemu dieťaťu vysvetlite, že ako väčšie a rozumnejšie by malo dávať na mladšieho bračeka či sestričku pozor pri spoločných hrách, kde sa používaniu veku neprimeraných vecí vyhnúť nedá. Aj vy buďte pri týchto hrách obozretnejší a majte deti aspoň "jedným očkom" pod kontrolou.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia