Naučte ratolesť držať ceruzku správne

Naučte ratolesť držať ceruzku
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-08-26 00:01:41 |

Naučiť sa správne držať ceruzku, farbičku či pero nie je niekedy veru sranda. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá banálne, veľa detí má s tým problémy.

„Nedrž tú ceruzku ako kolík,“ túto vetu si veru vypočul nejeden z nás a možno si spomínate aj vy ako ste sa s tým natrápili. Naučiť sa správne držať ceruzku je dôležitá zručnosť už pre deti v predškolskom veku.

Batoľatá, ktoré kreslia svoje prvé kostrbaté výtvory držiac farbičku všetkými prstíkmi v zaťatej pästi sú rozkošné a je to úplne normálne. Spočiatku je ideálne používať hrubšie trojhranné farbičky, ktoré im do malej rúčky lepšie sadnú. Časom by sa však deti mali naučiť držať ceruzku v správnej polohe, ktorá ruku tak veľmi nezaťažuje, ľahšie sa im kreslí a neskôr aj píše.

Drobci, u ktorých prostredníctvom rôznych aktivít rozvíjate jemnú motoriku, často aj bez pomoci prídu na to, ako farbičku, ceruzku či pero treba držať. Iným to tak ľahko nejde. Skúste im pomôcť jednoduchými trikmi. Ak sa správnemu držaniu nenaučia, budú ich pri dlhšom kreslení alebo písaní bolieť prsty, čo môže viesť k odmietaniu týchto činností. Správna technika je taká, že ceruzku držíme, laicky povedané, "v zobáčiku."

Ako na to? Ukážky dvoch ľahko pochopiteľných techník, ktoré vraj veľmi dobre zaberajú, nájdete v priloženom videu:

1. Položte ceruzku na stôl. Chyťte ju pri hrote palcom a ukazovákom. Druhou rukou ju otočte dokola a môžete začať písať.

2. Palcom a ukazovákom urobte znak ok ako na videu a potom prsty trochu otvorte do O. Do medzery medzi palcom a ukazovákom vložte druhou rukou hrot ceruzky a prsty okolo nej stlačte tak, aby nevypadla. 

Samozrejme, tieto techniky sú určené pre deti, no ak im ich predvediete, určite to zvládnu skôr.

 

 

Ak vašej ratolesti ani jeden z týchto spôsobov nesedí a s ceruzkou naďalej bojuje, podľa odborníčky môže pomôcť zmena písacieho náčinia. Vyskúšajte tenšie, hrubšie, guľaté či hranaté ceruzky, farbičky alebo perá. Je veľmi pravdepodobné, že niektorý tvar alebo veľkosť sa jej bude držať lepšie ako iné. Aj keď dieťa techniku správneho držania ceruzky nepochopí hneď, trpezlivo ju trénujte a povzbudzujte ho. Karhaním či výsmechom úspech nedocielite.


Foto: photl.com
Zdroj: icanteachmychild.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia