Prváci: Budú sa učiť písať po novom?

Prváci: Budú sa učiť
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-25 13:45:04 |

Rezort školstva tvrdí, že informácie o novej technike písania písaného písma, ktoré si majú osvojiť prváci, nie sú celkom správne a rodičia sa nemusia ľakať. Takže, ako to je?

Podľa vyjadrenia rezortu školstva sa ničoho obávať nemusíte. Ministerstvo upozorňuje, že len prijalo dodatok k inovovanému štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorým  spresnilo dikciu písania písaným písmom pre žiakov prvých ročníkov prvého stupňa základných škôl. V praxi sa však vraj nič nemení. Tak ako doteraz, aj naďalej bude platiť, že žiaci prvého ročníka si majú osvojiť techniku písania písaného písma a to, či sa bude učiť aj iný typ písma, je v kompetencii školy. 

Spojitým písaným písmom sa podľa vyjadrenia ministerstva školstva žiaci učia písať v prvom ročníku aj dnes. Prijatý dodatok presne špecifikuje, aký minimálny typ písma musia žiaci prvého ročníka základných škôl ovládať. Sú na to prispôsobené aj šlabikáre, ktoré školy používajú. Všetky šlabikáre, ktoré totiž distribuuje do škôl ministerstvo školstva, obsahujú iba vzory písaného písma.

Ak má však škola záujem naučiť žiaka písať aj iným typom písma, môže tak samozrejme urobiť. Potrebné je ale dodržať, že iný typ písma nie je jediným typom písma, ktoré žiak ovláda. Dnes, a aj naďalej tak bude platiť, že používanie písma je vždy na rozhodnutí samotného žiaka. Takýto systém sa uplatňuje aj v iných európskych krajinách.

Ovládanie zručnosti písaného spojitého písania predstavuje minimálny štandard, ale nijakým spôsobom neobmedzuje využívanie aj iných typov písma. 

Štátny vzdelávací program vymedzuje povinný obsah výchovy a vzdelávania v školách. V požiadavke na vedomosti a zručnosti zahrnuté v štátnom vzdelávacom programe, ktoré sú rozpracované podrobne v obsahovom vzdelávacom štandarde pre 1. stupeň základných škôl pre slovenský jazyk a literatúru, sa aj dnes uvádza, že žiak vie používať písmená písanej abecedy, pričom sa  kladie dôraz na čitateľné písanie písmen písanej abecedy.

 

Prečítajte si tiež:

Takto zistíte, či vaše dieťa nemá problémy s chrbticou

Máte doma budúceho prváčika?

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, tlačová správa

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia