Rodičia, na zlé vysvedčenie sa pripravte hlavne vy

Rodičia, na zlé vysvedčenie
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2017-01-30 13:30:05 |

Zajtra je to tu. Polročné vysvedčenie. Ak chcete správne reagovať na zlé vysvedčenie svojho dieťaťa, musíte byť na túto situáciu pripravení.

Keď sa rodič na vysvedčenie pripraví, predíde skratovým reakciám, ktoré nikomu a ničomu nepomôžu. Ten, kto je v strese a je ovládaný negatívnymi emóciami, nereaguje podľa psychologičky Daniely Čechovej správne a už vôbec nie výchovne. To, čo v takej situácii povie, či lepšie povedané zakričí, by neskôr najradšej vzal späť. „Tým, že takto vyventilujeme nahromadený hnev v našom vnútri sa nám možno na krátku chvíľu uľaví, no z dlhodobého hľadiska to nemá žiadny pozitívny efekt ani pre nás, ani pre náš vzťah k dieťaťu," upozornila.

Ako psychologička zdôraznila, rodičia, ktorí sa o svoje dieťa zaujímajú, nemôžu byť prekvapení zlým vysvedčením. „Signály, indície o tejto možnosti prichádzajú prostredníctvom školských výsledkov už v priebehu polroka, rodičia si preto už dopredu môžu premyslieť, ako budú reagovať a čo dieťaťu povedia," uviedla. Súhlasí s tým, že rodičom v tom môže pomôcť i to, ak si spomenú na  vlastné zlyhania a neúspechy zo školských čias i to, ako sami ako deti prežívali pocit nezdaru. Pripomínať by si mali tiež to, že ak dieťa vo všeobecnosti potrebuje cítiť podporu svojich rodičov, v situácii keď sa mu nedarí, to platí o to viac.

„Aj to je myslím dôvod brať to celé ako možnosť výchovného efektu, založeného na pozitívnom prístupe," uviedla Čechová. „V každej situácii by sme mali vedieť nájsť to pozitívne, preto aj v týchto prípadoch odporúčam všímať si pozitívne momenty na vysvedčení, ktoré svedčia o úspechu a šikovnosti dieťaťa," poradila. Čechová je presvedčená, že práve  pozitívny prístup, na rozdiel od trestov, zákazov či reakcií vyjadrujúcich sklamanie, vie motivovať. „A ak je niečo predpokladom reálneho zlepšenia, tak je to práve motivácia," upozornila.

Vo všeobecnosti podľa psychologičky platí, že rodičia by nemali mať v prípade svojich detí prehnané, nereálne očakávania a nemali by sa ani pozerať na svoje dieťa v škole iba optikou známok. „Jednak známky nemusia spravodlivo hodnotiť vedomosti a už vôbec nie potenciál dieťaťa. A navyše, ani tie najlepšie známky automaticky neznamenajú, že dieťa získa kompetencie a zručnosti, vďaka ktorým sa mu bude v živote dariť," pripomenula Čechová.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR. az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia