Pri písaní domácich úloh na deti nekričte

Domáce úlohy
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2016-09-27 13:30:40 |

Nástup do prvej triedy je veľkou zmenou v živote nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov. Pevnejší režim a väčšie požiadavky než v škôlke sú riadnou zaťažkávacou skúškou.

Nadšenie malých prváčikov často od prvého dňa nástupu do školy k prvému polročnému vysvedčeniu postupne klesá a prirodzená zvedavosť a motivácia učiť sa nové veci sa vytráca. Psychologička a pedagogička Iva Stefanová vám poradí ako zabezpečiť, aby domáce úlohy neboli vyčerpávajúce a deti nestratili motiváciu hneď na začiatku roka?

 Ako deti motivovať k učeniu?

 „Odporúčam posilňovať hlavne vnútornú motiváciu detí -  aby sa učili pre seba, a tiež pre radosť z toho, čo už dokážu a môžu použiť v reálnom živote. Chválime všetko, čo je možné pochváliť,“ hovorí. Dobrou stratégiou nie je ani porovnávanie dieťaťa so spolužiakmi. Všímajte si jeho úspechy a napredovanie, nie to, kto je v triede lepší.

Učte sa s deťmi hravou formou

V súčasnej dobe sú k dispozícii pekné učebnice so zaujímavými domácimi úlohami, deti však často nemajú náladu plniť úlohy z nich. Na trhu sú tiž dostupné rôzne druhy pomôcok pre čerstvých prváčikov vo forme osemsmeroviek, domina, skladačiek a podobne. Efektívnou a hravou formou môžete predškoláka pripraviť aj pomocou gumových medvedíkov či cukríkov iných tvarov. Deti si na nich precvičia nielen zrakové rozlíšenie rôznych tvarov a zvierat, ale zapoja aj hmat, čo im umožní prepojiť rôzne mozgové centrá. Hrať sa môžu aj s farbami, napríklad roztriediť a spočítať gumových medvedíkov rovnakej farby. Odmenou za splnenú úlohu im bude práve sladký cukrík.


Deti majú stres, dokonca ho prežívajú horiše ako dospelí


Ako deti odmeniť za dobré výkony v škole?

„Som toho názoru, že by to malo byť predovšetkým pochvalou a úprimnou radosťou z každého úspechu. Maličkosť typu cukrík neprekáža, peniaze od babičky za vysvedčenie sa u nás tak nejako stali zaužívanou tradíciou. S veľkými darmi by som však bola opatrná. Ak chce školák v druhej triede za vysvedčenie tablet, treba sa zamyslieť, čo asi bude chcieť o pár rokov za maturitu.“


TIP: Psychologička radí: ako u detí prekonať stres zo školy


Koľko času by mali deti venovať príprave?

Hovorí sa, že v tomto prípade platí „pravilo desaťnásobku“ – v prvej triede desať minút, v druhej dvadsať atď. „Moja skúsenosť je, že v prvej triede zvyčajne dieťaťu 10 minút nestačí. Je dobré prejaviť trpezlivosť a dať dieťaťu po desiatich minútach krátku prestávku, napríklad na maškrtu, doplnenie tekutín či pár naťahovacích cvikov. Potom sa k príprave vrátiť,“ odporúča Stefanová. Dieťa by malo byť vedené k tomu, aby neprerušovalo rozrobenú úlohu a dokončiť ju.

Dôležitý je tiež čas, kedy robí dieťa domáce úlohy. Pokiaľ príde poobede zo školy rovno domov, je dobré nechať ho chvíľu pohrať sa, prípadne si zašportovať a k úlohám sa vrátiť napríklad za hodinu. S blížiacim sa večerom je dieťa viac unavené a jeho ochota spolupracovať klesá. Niekedy môže pomôcť aj rozdelenie starostlivosti o učenie medzi členmi rodiny – mamička sa venuje čítaniu a písaniu, ocko matematike.

Prečítajte si tiež:

Tejto chyby sa vyvarujte: Z ľaváka nikdy nerobte praváka

Kričíte na deti? Prestaňte a uvidíte, čo sa stane o dva mesiace!

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia