Slovenskí školáci netrávia nad úlohami až tak veľa času

Slovenskí  školáci netrávia
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-21 20:10:27 |

Až sa nabudúce bude vaša ratolesť sťažovať na množstvo domácich úloh, spomeňte jej deti v Šanghaji, ktoré nad nimi strávia týždenne viac ako 14 hodín.

Z  krátkeho prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vyplýva, že priemerná doba, ktorú školáci z 34 krajín združených v tejto organizácii venujú domácim úlohám, sa skracuje. Oproti roku 2003 sa do roku 2012 skrátila v priemere o hodinu. Slovensko patrí k tým štátom, kde sa čas strávený nad úlohami zredukoval najviac. Kým pred 11 rokmi sa slovenskí školáci týždenne doma pripravovali na ďalší vyučovací deň takmer 8 hodín, denne sa teda touto činnosťou zaoberali cca 1,6 hodiny, v posledných rokoch sú to týždenne necelé štyri hodiny, čo je „slabá“ hodinka denne. Podobne sú na tom aj deti v Českej republike, tie však podobný čas venovaný domácim úlohám uvádzali aj v roku 2003.

Najmenej sa nad domácimi úlohami trápia deti V Kórei a vo Fínsku, ktoré sa nimi nezaoberajú týždenne ani tri hodiny. Naopak, takí Rusi na nich pracujú týždenne 10 hodínškoláci zo Šanghaja až 14.

Odborníci tiež zistili, že viac času domácim úlohám venujú deti žijúce v rodinách s lepšími sociálnymi a ekonomickými pomermi. To ich priviedlo k špekuláciám, či práve domáce úlohy nie sú do istej miery dôvodom existujúcich nerovností vo vzdelávacích výsledkoch. Pripomínajú, že vypracovávanie domácich úloh je ďalšou príležitosťou na učenie a školy, učitelia, ale aj rodičia by mali hľadať spôsoby, ako povzbudiť deti k samostatnej príprave do školy mimo vyučovania. Avšak, kým napríklad v Číne, Taliansku, Bulharsku či dokonca v susednom Maďarsku je tento rozdiel dosť markantný, na Slovensku  alebo v Česku zohráva len malú rolu a v takom Srbsku, Turecku či na Islande sociálno-ekonomické pomery rodiny nemajú na čas detí strávený nad domácimi úlohami žiadny vplyv. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia