Ťažké školské batohy ničia deťom chrbtice!

Ťažké školské batohy ničia
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-09-18 13:30:50 |

Školáci môžu mať niekedy pocit, že na svojich ramenách nosia váhu celého sveta. Batohy plné učebníc, zošitov, desiatových boxov a iných pomôcok tak niekedy naozaj pôsobia.

Hmotnosť školského batohu by mala byť menšia ako 10 až 15 percent telesnej hmotnosti dieťaťa. Ak  má napríklad 25 kg, váha batohu by mala byť nanajvýš okolo 3,5 kilogramu. V skutočnosti však mnohí školáci nosia na chrbtoch pravidelne omnoho väčšiu záťaž. Problémom je aj to, že ich nenosia správne. Frajerské prehodenie cez jedno plece či chodenie v predklone, do ktorého ich ťažký batoh núti, nie sú pre vyvíjajúci sa chrbát vôbec príjemné. "Nesprávne používané batohy môžu poškodiť svaly a kĺby a môžu viesť k bolestiam chrbta, krku či ramien a majú tiež vplyv na správne držanie tela,“ upozorňuje ortopéd Daniel Green.

Príznaky záťaže, ktorá je pre ratolesť väčšia než je vhodné, môžete ľahko rozpoznať. Ak má po zložení batohu na ramenách červené fľaky z popruhov alebo sa sťažuje na  tŕpnutie či necitlivosť v ramenách, rukách alebo prstoch, je to znamenie príliš veľkej váhy batohu a treba ju zredukovať.

Problémom možno predchádzať – batoh školáka občas skontrolujte a vyberte z neho všetky zbytočnosti. Tie sa nájdu snáď v každom jednom. Odborníci tiež odporúčajú kupovať tašky pre deti  v športových alebo špecializovaných obchodoch, kde je väčšia pravdepodobnosť ich kvalitnejšieho prevedenia. Lepšie ako klasické sú batohy s pásovými popruhmi, ktoré významne odľahčia ramená a chrbát. „Ramená nie sú určené na vešanie vecí. Stačí sa pozrieť na domorodcov, ktorí nosia náklady na hlavách, nie prevesené cez ramená,“ poukazuje prezidentka americkej chiropraktickej asociácie Elise Hewitt. Popruhy na taške by mali byť vždy vystužené, rovnako ako aj chrbtová časť.

 


Foto: thinstock.cz
Zdroj: huffingtonpost.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia