Zo sladených nápojov školáci „hlúpnu“

Zo sladených nápojov školáci
Ilustračné foto
Zdroj: Thinstock.cz
2014-08-29 02:01:12 |

Vedeli ste, že pitný režim môže mať bezprostredný vplyv na prospech detí? Podľa vedcov denná konzumácia sladkých nápojov u mladistvých ovplyvňuje pamäť a schopnosť učiť sa.

Kým sladké malinovky mozgové bunky „zabíjajú,“ čistá voda má na mozog naopak dokázateľne blahodarné účinky. Až 85 percent mozgu tvorí voda. Prináša doň nutrienty, odplavuje splodiny metabolizmu, je dôležitá pre prenos signálov medzi neurónmi a takisto chráni mozog pred prehriatím. "Iba pri správnej hydratácii môžu mozgové kapacity fungovať naplno – reakčný čas, schopnosť riešiť problémy a kreativita sú vtedy na vrchole," vysvetľuje MUDr. Eva Beňová, pediatrička s vyše 35-ročnou praxou. 

Tekutiny áno, no nie sladké

Pre radostný a bezproblémový návrat do školských lavíc je dôležité dodať hlave vašej ratolesti dostatok tekutého „paliva“. Ak dieťa zo školy naopak prichádza podráždené, nedokáže udržať pozornosť pri učení, prípadne má problémy s prospechom, môže za tým byť aj dehydratácia. Krvný obeh, prísun kyslíka a dôležitých živín do mozgu sa vtedy spomaľuje, následkom je strata koncentrácie, malátnosť, ale aj zmeny nálady či bolesti hlavy. 

"Školáci do 14 rokov by preto mali okrem vody ukrytej v strave denne prijať asi 1,3 až 1,6 litra, starší chlapci asi 2 litre a dievčatá 1,6 litra tekutín," radí detská lekárka. Zároveň varuje pred konzumáciou ľadových čajov, džúsov a iných sladkých nápojov zo školských bufetov. Tých najmä mladí ľudia vypijú nepomerné množstvo, až trikrát viac, než mládež pred dvadsiatimi rokmi. 

Kľúč k dobrým známkam? Voda...      

Podľa aktuálnych amerických výskumov sú pritom tieto nezdravé nápoje nielen príčinou detskej obezity, ale majú zničujúci vplyv aj na pamäť mladých ľudí. Príjem množstva jednoduchých cukrov z farebných limonád a džúsov totiž v čase dospievania spôsobuje zvýšený výskyt zápalov v hipokampe, mozgovom centre ovládajúcom učenie a pamäť. V škole tak môže byť výmena fľaše koly za čistú vodu doslova kľúčom k dobrým známkam. Zdravá hydratácia pozitívne ovplyvňuje pamäť, pozornosť a schopnosť sústrediť sa, náladu a ďalšie mozgové funkcie detí.

Známa dojčenská voda Lucka napríklad práve kvôli deťom v mladšom školskom veku uviedla aj zelenú detskú fľašu s praktickým uzáverom a obrázkami obľúbených rozprávkových hrdinov Chrobáčikov. Aj farebný obal je pre deti totiž atraktívnou zámienkou po fľaši vždy a znova siahnuť a napiť sa.   "Najlepšie je piť v pravidelných intervaloch čistú, slabo mineralizovanú pramenitú vodu bez bubliniek. Často odporúčam dojčenskú, ktorá detské telo nezaťaží prebytkom minerálnych látok a spĺňa tie najprísnejšie limity," potvrdzuje MUDr. Beňová dodávajúc, že minimálne pollitrová fľaša vody na desiatu by mala byť samozrejmosťou v taške každého školáka. 

Fotogaléria


Foto: thinstock.cz
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia