Kupovať učiteľovi darček na konci školského roka?

Kupovať učiteľovi darček na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-06-28 00:30:36 |

Premýšľate, či sa hodí oceniť na konci školského roka učiteľov nejakou pozornosťou? Prečo nie, no určite nie sú vhodné žiadne pompézne a veľké dary.

V týchto dňoch si mnohí rodičia lámu hlavu nad tým, či by dieťa malo alebo nemalo zobrať v posledný školský deň učiteľovi nejakú pozornosť a ak áno, akú. Záleží to najmä od vzťahu, aký ich dieťa s učiteľom malo. Ak ste s jeho prístupom spokojní, drobnosťou nič nepokazíte. Na druhej strane, dávať učiteľovi darček len preto, lebo sa to tak robí, nemá zmysel. Väčšina učiteľov tvrdí, že najmilším darčekom pre nich je aj tak úprimné poďakovanie od dieťaťa.  

Aké darčeky sú vhodné?

Pri kúpe darčeka pre učiteľa myslite na to, že každý má nejakým spôsobom obmedzené kapacity príbytku a rôzne drobnosti od detí dostáva rok čo rok. Väčšina sa ich snaží uchovať, lebo si ich vážia a pripomínajú im konkrétne deti. Vhodnejšie ako rôzne sošky a vázičky sú preto skôr praktické drobnosti – hrnček na kávu alebo na čaj, pero, notes a podobne, ktoré môžu používať aj v škole. Samozrejme, že aj tých má určite niekoľko, no aspoň ich môže pri práci využiť.

Nič nepokazíte ani najčastejšou pozornosťou – kvetinami. Môžete sa rozhodnúť buď pre klasickú kyticu alebo kvet v črepníku. Tí kreatívnejší môžu vyrobiť sladkú, ovocnú či inú netradičnú kyticu. Dobrým nápadom sú tiež bonboniéry, káva či darčekové balenia čajov, ktoré síce nie sú nijako originálne, ale vždy sa zídu.

 

Milým darčekom pre učiteľa je kniha. V kníhkupectvách sa určite dajú nájsť také tituly, ktorými neurazíte vkus nikoho. Najosobnejším a najcennejším darčekom je však dopis alebo kartička s poďakovaním, ktoré pripraví samo dieťa. Škôlkari, ktorí sa budú lúčiť so svojimi pani učiteľkami pred nástupom na základnú školu, im môžu nakresliť obrázok.

Drahé dary sa nehodia

Darom akými sú napríklad zlaté šperky, hodinky, nákupné poukážky alebo parfémy či telová kozmetika, sa vyhýbajte. Kým pri parfémoch a kozmetike hrozí, že sa netrafíte do vône alebo značky, drahé dary pre učiteľa sú absolútne nevhodné. Takáto pozornosť ho zaväzuje. Okrem toho, že to vyzerá skôr ako okázalé predvádzanie majetnosti, ani deťom tým neprezentujeme práve ideálne hodnoty. Vďačnosť sa nemeria cenovkou.

 

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia