Neprehliadnite šikanovanie svojej ratolesti

Neprehliadnite šikanovanie svojej ratolesti
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-02-18 12:01:37 |

Šikana v školskom veku zanecháva na deťoch stopy na tele aj na mysli po dlhé roky, niekedy aj trvalé. Všímajte si aj drobné náznaky, ktoré by ju mohli naznačovať.

Vedci zistili, že ​​najväčší negatívny vplyv na duševné a fyzické zdravie detí má opakované a cielené šikanovanie. Ratolesti, ktoré sa opakovane stali obeťou šikany, trpia zvýšenými príznakmi depresie a nižším sebavedomím po veľmi dlhý čas. Môže to ovplyvniť celú ich budúcnosť.

Deti alebo mladí ľudia, ktorí boli či sú vystavení dlhodobému šikanovaniu, majú často problémy aj s pohybovými aktivitami i chôdzou. Aktuálna štúdia, ktorá bola nedávno zverejnená v časopise Pediatrics ukázala, že obetiam nedávneho šikanovania sa v škole darí horšie ako deťom, ktoré sa s ňou stretli už dávno alebo vôbec. „Náš výskum ukazuje, že dlhodobé šikanovanie má vážny vplyv na celkové zdravie dieťaťa a že jeho negatívne účinky sa môžu akumulovať a zhoršovať časom,“ upozorňuje spoluautorka štúdie, sociálna psychologička Laura Bogart. Na deti, ktoré boli obeťami šikanovania dlhšie, má podľa nej omnoho vážnejšie dopady ako na tie, ktoré sa s ním stretli v menšej miere. Práve preto je dôležité včas zasiahnuť. Čím kratšie sa to bude diať, tým ľahšie sa z toho dieťa dostane.

Čo môžete pre svoje dieťa urobiť?

„Prvým krokom pre rodičov je posilniť komunikáciu s dieťaťom. Vtedy sa o šikanovaní môžete dozvedieť počas rozhovoru, najmä pri mladších ratolestiach,“ radí Bogart. Ak sa potomka spýtate priamo, väčšinou sa neprizná a nechce sa o šikanovaní rozprávať. Skúste k tejto téme prísť cez všeobecný rozhovor o rešpektovaní iných ľudí a prijímaní rozdielov medzi nimi.

Bogart tiež odporúča, aby si rodičia všímali aj nenápadné fyzické znaky na tele svojho dieťaťa. Nemusí hneď prísť domov s opuchnutým okom, ale ak zaznamenáte nevysvetliteľné škrabance či modriny, zbystrite pozornosť. Rovnako sa zachovajte aj pri jemných zmenách v správaní ratolesti – ak nechce ísť do školy alebo si zrazu hľadá výhovorky, prečo tam nemôže ísť. Náznakom môže byť aj úzkostlivejšie správanie, smútok či depresia.

Všímavejší by mali byť hlavne rodičia detí, pri ktorých je pravdepodobné, že sa môžu stať obeťou šikany. Týka sa to obéznejších ratolestí, detí s nejakým, hoci aj malým, telesným postihnutím, ale napríklad aj detí s okuliarmi. Ak je to možné, skúste ich prihlásiť na nejaký krúžok alebo činnosť, ktorá by zdvihla ich sebavedomie. Nezabudnite, že ich nebudete môcť chrániť po celý život, preto je veľmi dobré, ak si budú veriť. Kým napríklad pre utiahnuté dieťa môžu byť okuliare hendikepom, sebavedomé dieťa urobí z nich svoju výhodu.

Aj keď vaše dieťa nie je obeťou šikany, vysvetlite mu, že ak si takéto správanie v škole všimlo, malo by vám to povedať. V takomto prípade nejde o žalovanie, ale o pomoc obetiam šikany.

Z výsledkov štúdie vyplýva, že študenti šikanovaní v minulosti aj súčasnosti majú omnoho horšie zdravotné výsledky ako študenti šikanovaní iba v prítomnosti. Študenti, ktorí boli spolužiakmi alebo rovesníkmi šikanovaní iba v minulosti, majú lepšie zdravotné výsledky, ale nie také dobré ako deti, ktoré sa so šikanou nikdy nestretli. Ľudia, ktorí si v školskom veku prešli šikanovaním, majú častejšie psychické poruchy, problémy udržať si prácu, ako aj priateľstvá.  


Foto: wikimedia commons
Zdroj: mnn.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia