Hygienici: V škôlkárskych kuchyniach veru soľou nešetria

Hygienici: V škôlkárskych kuchyniach
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-06-20 15:30:50 |

Kým v niektorých škôlkach je soli len o málo viac ako je vhodné, v niektorých prípadoch ide o vysoko prekročené normy! Vyplýva to z kontroly hygienikov v jedálňach škôlok.

Obed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 percent ich celodenného príjmu. Hygienici skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku a pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky.

"V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Za takto prekročené normy môže takzvaná soľ v skrytej forme v spracovaných potravinách. "Osoba, ktorá objednáva pre jedáleň produkty, by mala dôsledne sledovať informácie o soli a vyvarovať sa potravinám, ktoré sú na ňu bohaté," upozornil Mikas.

Hlavný hygienik SR pripúšťa, že nastavené normy môžu mnohí považovať za prísne, počíta i s tým, že školské jedlá nemajú podľa niektorých chuť. Takéto pokrmy ale podľa neho nemožno porovnávať s jedlom v domácnosti. "Pretože cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých návykov," vysvetlil.

Dobrá chuť jedla sa dá dosiahnuť i bez nadmerného prisáľania, možno ju nahradiť bylinkami, myslí si Mikas. Apeluje na jedálne, aby varili z čerstvých surovín. Menej soliť by mali podľa neho i rodiny v domácnostiach.​

Prečítajte si tiež:

Top potraviny pre najmenších papkáčov

Tieto jedlá a prísady majú na svedomí detskú úzkosť

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia