Pozerá vaše dieťa často televízor? Fúúú, toto mu hrozí

Pozerá vaše dieťa často
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-06-03 00:11:33 |

Príliš veľa času stráveného pred televízorom môže spôsobiť, že dieťa nebude pripravené na školu tak, ako jeho rovesníci tráviaci viac času pri hre.

Nové štúdie ukazujú, že deti, ktoré presedia pred obrazovkou dlhé hodiny, majú problémy so sústredením sa a v predškolskej triede nepracujú tak, ako sa od nich očakáva.

Väčšina rodičov sa cíti vinná, keď dieťa posadí pred televízor alebo mu dá do rúk tablet, aby sa na chvíľu zabavilo, kým pripravia večeru, upracú, ale dokončia veci do práce. Je známe, že príliš veľa času stráveného pred obrazovkou súvisí s vyšším rizikom obezity u detí, ako aj možným poškodením zraku. Nový výskum z New Yorskej univerzity však teraz priniesol ďalší dôvod, pre ktorý by mali rodičia deťom obmedziť čas sledovania televíznych programov. Americká akadémia pediatrie dokonca odporúča, aby deti vo veku od dvoch do piatich pozerali televízor maximálne hodinu denne, ak vôbec.

Výskumníci tvrdia, že denné niekoľkohodinové sledovanie televízora súvisí s nižšou školskou pripravenosťou v materských školách najmä u rodín s nižšími príjmami. Výskumu sa zúčastnilo 807 materských škôlok. Rodičia detí hlásili rodinný príjem a počet hodín, ktoré deti strávia sledovaním televíznej obrazovky. Deti boli potom ohodnotené na základe svojich zručností v jednoduchých testoch z matematiky, porozumenia písmen a slov, prispôsobivosti sa situáciám a sústredenosti. Vedci zistili, že deti, ktoré sledovali viac ako dve hodiny televíziu, neboli dostatočne pripravené na školskú dochádzku.

S poklesom rodinných príjmov nepripravených detí na vzdelávací proces vzrástol. Zaujímavé je, že výskumníci nezaznamenali žiadnu súvislosť medzi pripravenosťou do školy a sledovaním televízie v domácnostiach s vysokými príjmami. Naznačujú preto, že deti z rodín s vyššími príjmami sledujú viac vzdelávacích programov, ktoré podporujú učenie.

Zaujímavé bolo aj to, že sledovanie televízie malo u detí za následok zlé matematické zručnosti, no podobný výsledok nebol zaznamenaný v literárnych a slovných vedomostiach. Vedci sa domnievajú, že programy určené pre deti sa sústreďujú viac na gramotnosť a nie na matematický vývoj.

Je na vás, ako dlho dovolíte deťom sedieť pred televízorom. Pre ich duševné, ale aj fyzické zdravie urobíte však najlepšie, ak tento čas obmedzíte na minimum. Určite to bude mať pozitívny vplyv na ich vzdelanie a nič nebude pre nich lepšie ako čas s vami strávený na čerstvom vzduchu.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia