Už u škôlkara sa dá zistiť, či raz bude kriminálnikom

Už u škôlkara sa
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-09-24 00:30:13 |

Podľa toho, ako sa dieťa správa v škôlke, možno odhadnúť, či sa mu bude v živote dariť a bude priebojné alebo vyrastie z neho samotár či kriminálnik.

Škôlkari, ktorí radi pomáhajú spolužiakom, podieľajú sa na spoločnom upratovaní hračiek a všímajú si, čo robia ostatní, pravdepodobne v budúcnosti získajú vysokoškolské vzdelanie a dokážu si nájsť kvalitnú prácu. Deti bez týchto sociálnych „kompetencií“ sa vo veku 25 rokov s omnoho vyššou pravdepodobnosťou stretávajú s takými problémami, akými sú nemožnosť nájsť si prácu, drogová závislosť či potýčky so zákonom.


Ako prežiť prvé týždne v škôlke?


„Táto štúdia ukazuje, že pomáhať deťom rozvíjať sociálne a emocionálne zručnosti je jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžete urobiť pre jeho zdravú budúcnosť,“ hovorí programová riaditeľka Robert Wood Johnson Foundation, ktorá štúdiu financovala, Kristin Schubert. Podľa nej práve tieto schopnosti od útleho veku môžu byť určujúce pri tom, či dieťa bude chodiť na vysokú školu, hrozí mu pobyt vo väzení, nezamestnanosť alebo drogová závislosť.

Výsledky štúdie potvrdzujú rastúce množstvo poznatkov, ktoré zdôrazňujú, že včasné vzdelávanie a rozvoj majú významný vplyv na celkovú prosperitu a zdravie dieťaťa po celý život. „Dobrou správou je, že sociálne a emocionálne zručnosti je možné zlepšovať,“ uviedol Damon Jones, ktorý je vedúcim vedeckým pracovníkom na pennsylvánskej štátnej univerzite a jedným z autorov štúdie. „Tento výskum sám o sebe nedokazuje, že vyššie sociálne kompetencie môžu viesť k lepším výsledkom v neskoršom živote. Ale v kombinácii so zisteniami z iného výskumu je jasné, že rozvíjanie týchto zručností zvyšuje ich šance na úspech v škole, práci aj v živote,“ dodal.

VIDEO: Ako zabezpečiť, aby sa mali vaše deti v živote i práci dobre.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia