Dnes sa narodil otec materských škôl

Dnes sa narodil otec
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-04-21 01:30:09 |

Materské školy majú svoj deň. Nejde síce o medzinárodný sviatok, no práve dnes sa pred 233 rokmi narodil ich zakladateľ Friedrich Fröbel a na jeho počesť si pripomíname Deň materskej školy.

Podali ste prednedávnom prihlášku do materskej školy a teraz netrpezlivo čakáte na rozhodnutie, či ju bude môcť váš drobček od septembra navštevovať? Tak držíme palce. Dozvedieť by ste sa to mali do konca mája. Ak nepríde odpoveď, ktorú čakáte, vždy je šanca, že na začiatku školského roka  nenastúpia všetky prihlásené deti alebo sa vám podarí ratolesť umiestniť do škôlky počas roka.

 


Aké praktické zručnosti by mal ovládať nový škôlkar?


 

Materské školy nie sú len miestom, kam môžeme „odložiť“ dieťa v čase, keď sme v práci, ale má aj výraznú socializačnú funkciu. To si pred vyše 200 rokmi uvedomil aj nemecký pedagóg Friedrich Wilhelm August Fröbel, ktorý je „otcom“ škôlok. Práve on položil základy pre moderné vzdelávanie detí vychádzajúc z poznatku, že majú špecifické potreby a schopnosti. Radíme ho k takým pedagogickým velikánom, akými boli Jan Amos Komenský či Johann HeinrichPestalozzi, s ktorým aj spolupracoval.

Hračky ako darčeky

Fröbel je aj autorom vzdelávacích hračiek známych ako Fröbelove darčeky. Vyrábal ich vo vlastnej dielni a v čase, keď viedol sirotinec obdarovával nimi deti za splnenie rôznych úloh. Išlo o drevené hračky rôznych geometrických tvarov, paličky na skladanie 2D a 3D tvarov slúžiace pre rozvoj matematickej predstavivosti.

VIDEO: Týmto spôsobom podporíte u detí kreativitu a tvorivosť.

Hra deti vzdeláva

Fröbel pozdvihol hru na ústrednú zložku skorého vývinu, lebo podľa neho je najvyšším vyjadrením vývoja správania. Upozornil, že má dôležitú vzdelávaciu funkciu. Na tejto myšlienke fungujú vlastne materské školy dodnes a hra je ústrednou činnosťou škôlkarov. Súčasťou ich činnosti sú tiež Fröbelom zdôrazňované aktivity, k akým patrí spev, tanec, tvorenie či „práca“ vonku. Aj keď na prvý pohľad ide o niečo veľmi jednoduché, práve pri hre sa deti socializujú, lebo sa pri nej rozprávajú, riešia rôzne situácie a vzájomne na seba pôsobia. 

Fröbelove myšlienky veľmi rýchlo prenikli aj do akademických a kráľovských kruhov. Po nátlaku náboženských kruhov museli byť na istý čas škôlky zatvorené, lebo vraj vychovávali deti proti Bohu, no myšlienka bola natoľko silná, že materské školy fungujú vďaka jeho nasledovníkom stále.

TIP: Ako sa hrať s dieťaťom tak, aby to bavilo aj vás.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia