V Česku „frčí“ v škôlkach technická výchova

V Česku „frčí“ v
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-02-21 13:29:45 |

Hravou formou podporovať a rozvíjať technické myslenie detí je cieľom programu technickej výchovy, ktorý v ostatných piatich rokoch rozvíjajú v 30 materských školách v Brne a okolí.

Koho by to nebavilo? Deti v škôlkach u našich susedov sa učia používať skutočné náradie. To je oproti „akožným“ kladivkám, vŕtačkám, hoblíkom či dlátkam pre ne riadnym lákadlom. Na úlohách inšpirovaných praxou sa škôlkari učia manuálnej zručnosti a technickému mysleniu. Deti sa zbavujú strachu z techniky, čo im môže neskôr pomôcť pri voľbe povolania.

Na novom modeli vzdelávania, ktorým už v škôlkach prešla asi tisícka detí a najnovšie aj vyše sto detí prvého stupňa základnej školy, sa podieľa Vysoké učenie technické (VUT) a Česká manažérska asociácia. „Výsledky projektu sú prekvapivé, deti sa o všetko živo zaujímali, pozitívna spätná väzba je nielen od rodičov, ale aj od kolegov, ktorí sa do projektu priamo zapojili a veľmi ich to bavilo," citujú Novinky.cz rektora VUT Petra Štěpánka.

V súčasnosti technickú výchovu ponúka materská škola Pramínek v Brne, 24 škôlok v brnianskom kraji a Boskovicku a päť škôlok v Kuřimi. Na jeho uplatnenie nie sú potrebné dotácie, ak sa miestny úrad dohodne s miestnymi firmami, ktoré zabezpečia potrebné nástroje a patronát.

Spoluautor projektu, riaditeľ spoločnosti Prefa Kompozity Miloš Filip zdôraznil, že Združenie Technické škôlky ponúka hotovú metodológiu s vypracovanými technickými úlohami zo staviteľstva, strojárstva, chémie, biotechnológie a hudby s dôrazom na akustiku. Na úspechu projektu má podľa neho leví podiel nasadenie pedagógov. Výsledkom je, že deťom sa technická výchova páči, vyložený antitalent zatiaľ nestretli. Čo poviete, niečo podobné by sa určite páčilo aj deťom u nás...
 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia