Ako stopnúť hranie sa s jedlom u predškolákov?

Ako stopnúť hranie sa
Ilustračné foto
Zdroj: Profimedia
2014-03-14 12:01:47 |

Večné babranie a hranie sa s jedlom či odbiehanie od stola pri spoločnom obede alebo večeri vám asi riadne zvyšuje tlak. Potlačte nutkanie dieťaťu vynadať a skúste to pokojne.

Správanie sa ratolesti pri stole závisí aj od vašich reakcií. Zmeny nečakajte zo dňa na deň. No ak na to pôjdete sofistikovane, je veľmi pravdepodobné, že po čase nebude spoločné stolovanie bojiskom, ale zdrojom rodinného potešenia. Ako na to?

Aj keď ste v pokušení riadne dieťaťu hrajúcemu sa s jedlom vynadať, snažte sa zachovať pokoj. Namiesto kriku rozprúďte debatu o denných činnostiach, nie o tom, čo je na stole. Keď sa začne v naservírovanej porcii babrať, zo zemiakovej kaše tvarovať hrad a z mrkvy stavať vežu, akoby mimochodom povedzte: „Vidím, že si dojedol,“ a zoberte spred ratolesti tanier preč. Potom ju požiadajte, aby ušpinený stôl očistila. Jemne jej pripomeňte, že jedlo je na jedenie, a nie na hranie. Ak máte obavy, že keď dieťaťu jedlo zoberiete, tak bude hladné, zabudnite na to. Keby bolo hladné, jedlo by.

Vyvarujte sa vyvárania podľa želania dieťaťa.  Vy veľmi dobre viete, čo potrebuje a ktoré jedlá sú vhodné. Samozrejme, občas môžete urobiť výnimku a zariadiť sa podľa jeho želaní, no ak by sa to stalo pravidlom, zvykne si prikazovať vám, čo máte pripraviť na raňajky, obed aj večeru a ostatné jedlá bude už z princípu odmietať. Okrem toho, že obvykle to dopadne katastrofálne, pre vás je to veľmi vyčerpávajúce. Ak pripravujete pestrú stravu, dieťa sa určite naučí časom zjesť aspoň časť z toho, čo urobíte.

Samozrejme, je veľmi dôležité, aby dieťa malo na jedlo chuť. Ak takmer stále niečo „zobe,“ môže byť v čase obeda alebo večere reálne plné z drobností. Dbajte na to, aby aspoň hodinu pred obedom či večerou nič nepojedalo. Deti sa často s jedlom hrajú aj preto, lebo sa pri stole nudia. Väčšina z nich sa naje do 20 minút a ak sa stolovanie vlečie, začne to byť pre ne otravné. Ak sa teda dieťa najedlo, dovoľte mu odísť od stola, aj keď zvyšok rodiny bude jesť dlhšie. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: babycenter.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia