7 jednoduchých tipov, ako zbaviť dieťa zlozvyku

7 jednoduchých tipov, ako
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-12 00:30:23 |

Každý z nás má alebo kedysi mal nejaký zlozvyk.Niektoré s nami idú od detstva dodnes, iných sme sa silou vôle zbavili. Pomôžte s tým aj deťom.

Väčšina z nás sa hanbí priznať, že sme si kedysi obhrýzali nechty, vŕtali sa v nose, praskali kĺby na prstoch alebo sme mali iný zlozvyk. Je pravdepodobné, že zlé návyky sú takmer staré ako my, vznikli kedysi v detstve a neraz úspešne rastú a pretrvávajú počas celého nášho života. Kto z dospelákov by to však priznal v spoločnosti? nečudujme sa preto, že deti, ktoré sú omnoho nevinnejšie a naivnejšie, sa nehanbia zlozvykom venovať kedykoľvek im to napadne. Ak ich nestopneme v počiatočnom štádiu, stanú sa stálymi zlozvykmi života, ktorých sa ťažko budú vzdávať. Dobrou správou je, že tam kde existuje vôľa, existuje cesta. Bojovať so zlými návykmi môže byť ťažké, ale dá sa to. Treba sa len obrniť trpezlivosťou, starostlivosťou a mať pozorovací talent. Ako zvládnuť zlé návyky detí?

1. Ignorovanie

Ak budete venovať veľkú pozornosť zlozvyku vášho dieťaťa a aj ho za to potrestáte, v skutočností to môže mať opačný efekt. Tým, že sa váš záujem upriamil na zlý návyk, bude ho stále opakovať. Ak to neopakuje v jednom kuse, pokúste sa to ignorovať a nechajte dieťa nech sa samo rozhodne, prestať s tým.

2. Chvála a odmena

Chváliť a odmeniť deti, keď sa zapájajú do dobrých návykov a vedome sa vyhýbajú tým zlým, je vynikajúcou stratégiou. Dajte im na vedomie, že ich dobré správanie ste postrehli a oceňte to. Pomôže im to zvýšiť ich morálne cítenie a dáte im tak správny dôvod na to, aby prestali byť zlozvykom.

3. Vzdelávanie

Váš potomok sa môže vyhnúť nevhodnému správaniu len vtedy, keď bude vedome chcieť. Je dôležité mu vysvetliť, prečo sa ten a ten zlozvyk označuje za nezdravý. Ak dieťa porozumie týmto dôvodom, je veľmi pravdepodobné, že stratí záujem o zlý návyk. Musíte mu ale jasne a stručne vysvetliť o čo ide.

4. Zamerajte sa len na jeden zlozvyk

Deti si môžu rozvinúť viaceré zlé návyky naraz. V škôlke si začnú napríklad obhrýzať nechty a vŕtať sa v nose. Nepokúšajte sa zbaviť ich zlozvykov naraz. Dajte prioritu tomu, ktorý považujete za najhorší a pracujte na jeho odstránení. Neponáhľajte sa, všetko chce čas. Nepôjde to okamžite. Ak chcete hovoriť s dieťaťom o zlozvyku, ktorý práve robí, nerobte to nikdy na verejnosti. Diskusia musí medzi vami prebehnúť súkromne.

 5. Identifikujte príčinu

Deti vo všeobecnosti začnú používať zlozvyky, pretože sú pod stresom. Je dôležité hovoriť s nimi, pozorovať ich a identifikovať dôvod, ktorý to spôsobil. Je nesmierne dôležité, aby ste si ich vypočuli, boli trpezliví, prejavili im lásku a podporu, ľahšie sa zbavia zlých návykov. Pochopenie príčiny ich vzniku  pomáha pri hľadaní kreatívnych alternatív a náhrad a zbaví ich stresu.

6. Nastavenie pravidiel

Stanovenie pravidiel je tiež veľmi dôležité. Deti by mali vedieť o dôsledkoch ich porušenia. Stojte si za svojim rozhodnutím.

7. Dôverujte dieťaťu

Dôverujte svojmu dieťaťu, buďte trpezliví a citliví, podporíte tak jeho emočnú stabilitu. Nechajte ho občas rozhodnúť, čo chce robiť, aj keď to bude v tú chvíľu zlozvyk. Rozvíja to jeho sebavedomie a rozhodovacie schopnosti.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Obhrýzanie nechtov: Aj takto to môže dopadnúť

Prečo by ste deťom nemali zakazovať vŕtať sa v nose

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia